Північна Македонія офіційно стала новим членом НАТО

 

Північна Македонія офіційно стала новим членом Північноатлантичного альянсу.

Про це в п’ятницю, 27 березня, повідомляє “Європейська правда”.

Зазначається, що Північна Македонія передала на зберігання свій документ про приєднання до Північноатлантичного договору до Державного департаменту США у Вашингтоні.

Союзники по НАТО підписали Протокол про приєднання Північної Македонії в лютому 2019 року, після чого всі 29 національних парламентів проголосували за ратифікацію членства країни.

“Північна Македонія тепер є частиною сім’ї НАТО, сім’ї з тридцяти країн і майже одного мільярда людей. Сім’я, заснована на впевненості, що незалежно від того, з якими труднощами ми стикаємося, ми всі разом сильніші і безпечніші”, – заявив у Брюсселі генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. 

Церемонія підняття прапора Північної Македонії відбудеться в штаб-квартирі НАТО 30 березня 2020 року в присутності генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, голови Військового комітету НАТО головного маршала авіації сера Стюарта Піча і Тимчасового повіреного в справах делегації Північної Македонії при НАТО Зорана Тодорова.

Нагадаємо, 12 лютого 2019 року уряд у Скоп’є офіційно повідомив про зміну назви Македонії на Республіка Північна Македонія, щоб завершити тривалу суперечку із Грецією.

Греція роками блокувала членство Македонії у НАТО, вважаючи, що її назва містить територіальні претензії.

Як інформувала “Новинарня“, 11 лютого 2020 року парламент Північної Македонії проголосував за ратифікацію протоколу щодо вступу країни до Північноатлантичного альянсу.

Читайте також:
У ЄС стартували переговори про членство Албанії та Північної Македонії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна