У ЄС стартували переговори про членство Албанії та Північної Македонії

 

Європейський Союз погодив початок переговорів про членство Албанії та Північної Македонії.

Про це у вівторок, 24 березня, оголосив комісар ЄС з питань розширення Олівер Варгеї.

Це рішення було ухвалене на засіданні Ради ЄС із європейських справ.

“Щиро радий з приводу того, що країни-члени ЄС сьогодні досягли політичної згоди щодо відкриття переговорів про членство з Албанією та Північною Македонією. Від щирого серця вітаю обидві країни. Це також гучний і чіткий меседж для Західних Балкан: ваше майбутнє – у Європейському Союзі”, – зазначив Олівер Варгеї, комісар ЄС з питань розширення.

“Мої щирі вітання Північній Македонії та Албанії з нагоди отримання заслуженого “зеленого світла” для початку переговорів про членство у ЄС. Я пишаюся можливістю зробити внесок у цей вагомий крок до євроінтеграції обох країн”, – цитує єврокомісара Йоганнеса Гана “Європравда”.

Як відомо, Ган обіймав посаду комісара з питань розширення до кінця минулого року.

Як повідомлялося раніше, 19 березня посли ЄС погодили проєкт тексту, який мав дозволити відкрити переговори про вступ до блоку з Албанією і Північною Македонією, але згадки про дату у ньому не було.

“На тлі прогресу, досягнутого в реформах, і виконання умов, одноголосно встановлених Радою в червні 2018 року, за умови схвалення з боку Європейської ради, Рада вирішує почати переговори про приєднання з Республікою Албанія”, – зазначалося у тексті.

Ідентичний проєкт документу склали для Північної Македонії.

Читайте також:
Північна Македонія ратифікувала протокол про вступ до НАТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна