Літак із Китаю везе в Україну обидва види тестів на COVID-19, – МОЗ

Медичні засоби завантажують на борт українського Іл-76МД в Гуанжчоу, Китай. Фото: Генштаб ЗСУ

У неділю, 22 березня, в Україну літаком буде доставлено партію тестів для визначення коронавірусної хвороби.

Як наголосили в Міністерстві охорони здоров’я, ідеться про обидва види тестів: тести для ПЛР (золотий стандарт діагностики) та тести експрес-діагностики.

Згідно з повідомленням МОЗ, експрес-тести будуть використовуватися бригадами екстреної допомоги для “санітарного сортування”.

Тобто коли працівники “швидкої” приїздять до людини, в якої підвищена температура і є підозра на коронавірусну хворобу, вони мають зробити два тести: на грип і експрес-тест на коронавірус. Це потрібно, щоб вирішити, який алгоритм дій застосовувати далі.

“Якщо спрацьовує тест на грип, лікарі вживають відповідних заходів. Якщо експрес-тест підтверджує коронавірус, лікарі мають узяти додатковий зразок для його підтвердження в лабораторії за допомогою тесту на ПЛР. Після цього можна говорити про підтверджений випадок захворювання та вживати необхідні протиепідемічні заходи”, – зазначили в міністерстві.

Якщо ж обидва тести – і на грип, і експрес-тест на коронавірус – виявляються негативними, то в умовах загальнонаціонального карантину людина все одно має дотримуватися режиму самоізоляції наступні 14 днів.

“У регіонах кожного дня лабораторії вже проводять тести ПЛР. Додатково до цих ПЛР-тестів, цього тижня в Україні з’являться ще 11 апаратів для ПЛР-діагностики. Це розширить кількість точок у країні для діагностики захворювань на коронавірус”, – запевняють у МОЗ.

 

Як писала “Новинарня“, 20 березня військово-транспортний літак Повітряних сил ЗС України Іл-76МД вилетів до китайського Гуанчжоу, де забрав медичний вантаж: лабораторні та експрес-тести на коронавірус, медичні маски, апарати вентиляції легенів тощо.

Читайте також:
Військові медики забезпечені швидкими тестами на виявлення коронавірусу

Фонд “Повернись живим” направив в ООС тисячу ПЛР-тестів на коронавірус

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна