У Вашингтоні обговорили придбання Україною зенітного ракетного комплексу “Петріот”

 

На представницькому форумі “Діалог безпеки США-Україна”, що днями відбувся у Вашингтоні, представники Києва заявили про потребу придбання у Сполучених Штатів для ЗСУ зенітних ракетних комплексів “Петріот”.

За інформацією “Новинарні“, і чинний посол України в США Володимир Єльченко, і глава диппредставництва 2015-2019 років, а нині експерт з питань безпеки Валерій Чалий вказали на те, що в ідеалі Україна хотіла б отримати американські ЗРК “Петріот”. Чинний посол зазначає, що наразі така закупівля була б занадто коштовною для України – адже для того, щоб покрити всю територію України “петріотами”, ЗСУ мали б отримати чотири-шість таких комплексів. Натомість Чалий вказує на те, що американська система ППО потрібна для безпеки України, і варто розпочинати переговори щодо поставки таких ЗРК вже зараз.

Про це колишній посол у США розповів в інтерв’ю “Новинарні“.

“Очевидно, ми не захищені від масованої атаки з повітря. Питання протиповітряної оборони стоїть гостро – у нас великий прикордонний простір із Росією, Білоруссю (попри заяви Лукашенка) та сепаратистами в Молдові. Тому нам “Патріот” потрібен. По-перше, це ефективна система проти сучасних літаків, яка зарекомендувала себе в тій же Сирії. Так, це дорого. Але сам факт придбання таких установок мав би колосальний стримуючий ефект. Якщо ми будемо готові до відбиття атак, то їх і не відбудеться.

По-друге, крім психологічного ефекту, такий контракт мав би міжнародний політичний ефект. Це свідчило б про новий рівень підтримки України з боку США. А також свідчило б про готовність України і далі стримувати російську агресію всіма можливими способами”, – заявив Валерій Чалий.

За словами нашого експосла у Вашингтоні, Україні треба вже зараз докласти багато конкретних зусиль – як дипломатичних, переговорних, так і на рівні ухвалення рішень органами влади, щоб отримати ЗРК “Петріот” від США через кілька років.

Для довідки

ЗРК “Петріот” (SAGW MIM-104 Patriot) – високотехнологічний комплекс протиповітряної і протиракетної оборони, поставлений на озброєння армії США та її союзників з 1980-х років.
Включає пускову установку, ракету й протиракету (діаметр основної ракети – 410 мм, вага – 912 кг), наземну РЛС із системою розпізнавання “свій-чужий”, протидії засобам радіоелектронної боротьби та ін. Вимагає зв’язку зі спеціальним супутником на орбіті.
Максимальна дальність по балістичній цілі – 20 км, по аеродинамічній цілі – 80 км, максимальна висота ураження – 25 км.
Розробник – компанія Raytheon (США). За весь час вироблено 1976 таких комплексів.
ЗРК “Петріот” неодноразово застосовувався під час бойових дій у Перській затоці 1991 року, у війні проти Іраку 2003 року тощо. За деякими даними, вартість одного ракетного пострілу – майже 3 млн доларів.
Крім США, операторами “петріотів” є ще вісім країн.
Зараз три системи “Петріот” прикривають Туреччину зі сторони Сирії, Анкара веде переговори про їх купівлю. Також зі Штатами домовляються про купівлю ЗРК “Петріот” Польща, Румунія та Швеція.

5 березня 2020 року в Національному прес-клубі у Вашингтоні відбувся традиційний, вже 11-й, форум “Діалог з питань безпеки США-Україна” під назвою “Вжити заходів щодо найактуальніших вимог щодо безпеки в Україні”.
Цілоденна подія зібрала посадових осіб та експертів з питань оборони з України, США та Європи, провідних експертів з оборони США, членів Конгресу, представників Державного департаменту США. У заході брали участь колишній заступник генсека НАТО Александер Вершбоу, колишній посол в Україні Джон Гербст, колишній помічник віцепрезидента Байдена, ексзаступник міністра оборони США Майк Карпентер, представники Heritage Foundation (дослідницький інститут, що зараз активно співпрацює з адміністрацією Трампа), Center for European Policy Analysis, Jamestown Foundation тощо.

Читайте також:
Експосол Валерій Чалий: У відносинах зі США треба шукати повернення безпекового наративу, а не корупційного

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна