Зеленський закликав уряд заборонити роботу метро та зупинити міжобласне сполучення

 

У зв’язку з небезпекою поширення коронавірусу президент Володимир Зеленський просить уряд зупинити міжміське та міжобласне сполучення і роботу метрополітенів з 12 години дня 18 березня.

Про це Зеленський заявив у відеозверненні в понеділок, 16 березня.

За його словами, 16 березня відбудеться засідання уряду, до якого у президента є низка доручень.

“Міністерству інфраструктури з 12 години дня 18 березня 2020 року заборонити залізничне, авіа-  та автобусне міжміське та міжобласне пасажирське перевезення. Заборонити роботу метрополітенів. Міські перевезення можуть здійснюватися у режимі “до 10 осіб” у маршрутних таксі і у таксі. І до 20 осіб у тролейбусах/автобусах/трамваях”, – сказав президент.

Також Зеленський закликав Кабмін заборонити масові заходи за участю більше 10 осіб, враховуючи церковні обряди і церемонії.

“Заборонити масові заходи за участю більше 10 осіб. Включно з обрядами та церемоніями.Лідерів усіх церков я дуже прошу з порозумінням поставитися до цієї ситуації, коли є загроза людському здоров’ю та життю”.

Він також закликав, аби у Чернівецькій і Житомирській області, де виявили випадки зараження коронавірусом, запровадили режим надзвичайної ситуації з 17 березня.

“Найближчим часом очікуємо від НБУ, Міністерства фінансів, державних і комерційних банків програму кредитних канікул для малого й середнього бізнесу, а також концепцію податкових змін. Крім цього, громадяни, які отримують пенсію менше 5000 гривень, мають одержати доплату в розмірі 1000 гривень“, – додав він.

Попри це, за словами президента, Верховна Рада повинна працювати за раніше встановленим планом.

“Зараз, у ситуації світової пандемії та загрози глобальної фінансової кризи, парламент України має ухвалювати життєво важливі для економіки закони. Впроваджувати податкову, земельну, трудову реформи. Призначати міністрів економіки та енергетики, генерального прокурора України. Швидкі реформи – це швидка допомога для економіки. Без них – економічна кома”.

Читайте також:
Коронавірус: Кличко оголосив про посилення обмежувальних заходів у Києві. ВІДЕО

Як інформувала “Новинарня“, 16 березня в Україні зареєстрували два нові випадки захворювання гострою респіраторною хворобою Covid-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2.

Таким чином, За результатами дослідження вірусологічної референс-лабораторії ЦГЗ отримано п’ять позитивних результатів на Covid-19: чотири на Буковині і один у Житомирській області.

Читайте також:
Як протидіяти коронавірусу в Україні: поради від Уляни Супрун

13 березня в Україні зафіксували першу смерть від коронавірусу: 71-річна жінка з Радомишля померла в лікарні. Вона повернулася 1 березня з Польщі до Львова, а потім поїхала на Житомирщину. Перші симптоми захворювання в неї з’явилися 3 березня.

3 березня в Україні зафіксували перший випадок зараження коронавірусом COVID-19. Інфікованим виявився житель Чернівецької області, який прилетів з Італії разом із дружиною.
12 березня COVID-19 було підтверджено ще у двох українців – також у Чернівцях і в Радомишлі Житомирської області.

За інформацією МЗС, станом на 15 березня, за кордоном шестеро українців хворі на коронавірус.

За даними інфографіки Інститут Гопкінса, станом на обід 16 березня у світі зафіксовано понад 169 тисяч випадків зараження коронавірусом. Щонайменше 6513 осіб померли від ускладнень, викликаних COVID-19. Вилікувалися – понад 77 257 людей.

Нагадаємо, в Китаї з грудня 2019 року почали реєструватися випадки захворювання на пневмонію, спричинену новим коронавірусом (2019-nCoV), який доти не спостерігався у людей. Вважається, що вірус походить від заражених тварин на ринку морепродуктів та м’яса в місті Ухань.

Згодом стало відомо, що виліковуються у багато разів більше людей, ніж помирають. Однак вакцини від COVID-19 наразі не винайшли.

Хвороба супроводжується жаром, сухим кашлем, задухою.Приблизно у 80% заражених захворювання проходить у легкій формі, у 15% – у важкій.

Серед молодих людей кількість летальних випадків не перевищує 1-2%, тоді як для людей старшого й похилого віку рівень смертності може сягати 40%, залежно від рівня медичної допомоги (зокрема наявності апаратів штучного дихання). Ускладнюють ситуацію також хронічні захворювання.

11 березня ВООЗ офіційно оголосила глобальну пандемію Covid-19.

У Китаї епідемія пішла на спад, після того як померли близько 3200 осіб і було запроваджено найжорсткіший карантин. Натомість COVID-19 масово поширюється в Європі.

Дедалі більше країн світу запроваджують жорсткі обмежувальні заходи для протидії поширенню коронавірусної інфекції – зі скасуванням масових заходів та зібрань, навчання у школах і ВНЗ, переведенням підприємств і установ на віддалений режим роботи, обмеженням сполучення між регіонами й деякими країнами тощо.
В Італії 10 березня почав діяти урядовий декрет під назвою “Я залишаюся вдома”, який поширює дію карантинних заходів, запроваджених раніше лише в Ломбардії, на всю територію Італії.

Згідно з рішенням РНБО від 13 березня, Україна також закриває на два тижні кордон для іноземних громадян із 17 березня, а також пункти пропуску для авіа-, залізничного і автобусного сполучення із закордоном.

Нагадаємо також, що 5 березня в Нових Санжарах на Полтавщині закінчилася двотижнева обсервація у евакуйованих, що 20 лютого прибули із Китаю через коронавірус.

Читайте також:
Коронавірус і закриття кордонів: що робити і як повернутися в Україну. Пояснення МЗС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна