Зеленський створив Координаційну раду з протидії поширенню коронавірусу

 

Президент Володимир Зеленський створив Координаційну раду з протидії поширенню COVID-19 як консультативно-дорадчий орган.

Відповідний указ №88/2020 опублікований на сайті глави держави у понеділок, 16 березня.

“Утворити Координаційну раду з протидії поширенню COVID-19 як консультативно-дорадчий орган при президентові України, основним завданням якого є моніторинг ситуації та напрацювання пропозицій щодо здійснення ефективних заходів, спрямованих на протидію поширенню. COVID-19 в Україні”, – ідеться в документі.

Раду утворено із врахуванням того, що “поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої SARS-CoV-2, створює загрозу особистій, громадській та державній безпеці, спричиняє тяжкі соціально-економічні та демографічні наслідки, з метою посилення захисту населення, невідкладного здійснення заходів щодо протидії поширенню COVID-19 в Україні”.

Читайте також:
Коронавірус: Кличко оголосив про посилення обмежувальних заходів у Києві. ВІДЕО

Вказана Координаційна рада має право одержувати в установленому порядку від державних органів та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій інформацію, документи та матеріали.

Також рада може запрошувати на засідання та заслуховувати інформацію представників міністерств, інших центральних і місцевих органів виконавчої влади, керівників державних підприємств, установ та організацій з питань, що належать до її компетенції.

Головою Координаційної ради є президент. Крім Зеленського до її складу увійшли прем’єр-міністр Денис Шмигаль, керівник ОП Андрій Єрмак, секретар РНБО Олексій Данілов, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, охорони здоров’я Ілля Ємець, інфраструктури Владислав Криклій, закордонних справ Дмитро Кулеба, оборони Андрій Таран.

Також у складі раді — начальник Генштабу Руслан Хомчак, голова Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко, заступник Міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко, заступник керівника ОП Кирило Тимошенко та перший помічник президента Сергій Шефір.

Як інформувала “Новинарня“, 16 березня в Україні зареєстрували два нові випадки захворювання гострою респіраторною хворобою Covid-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2.

За результатами дослідження вірусологічної референс-лабораторії ЦГЗ отримано п’ять позитивних результатів на Covid-19: чотири на Буковині і один у Житомирській області.

Читайте також:
Як протидіяти коронавірусу в Україні: поради від Уляни Супрун

13 березня в Україні зафіксували першу смерть від коронавірусу: 71-річна жінка з Радомишля померла в лікарні. Вона повернулася 1 березня з Польщі до Львова, а потім поїхала на Житомирщину. Перші симптоми захворювання в неї з’явилися 3 березня.

3 березня в Україні зафіксували перший випадок зараження коронавірусом COVID-19. Інфікованим виявився житель Чернівецької області, який прилетів з Італії разом із дружиною.
12 березня COVID-19 було підтверджено ще у двох українців – також у Чернівцях і в Радомишлі Житомирської області.

За інформацією МЗС, станом на 15 березня, за кордоном шестеро українців хворі на коронавірус.

За даними інфографіки Інститут Гопкінса, станом на обід 16 березня у світі зафіксовано понад 169 тисяч випадків зараження коронавірусом. Щонайменше 6513 осіб померли від ускладнень, викликаних COVID-19. Вилікувалися – понад 77 257 людей.

Нагадаємо, в Китаї з грудня 2019 року почали реєструватися випадки захворювання на пневмонію, спричинену новим коронавірусом (2019-nCoV), який доти не спостерігався у людей. Вважається, що вірус походить від заражених тварин на ринку морепродуктів та м’яса в місті Ухань.

Згодом стало відомо, що виліковуються у багато разів більше людей, ніж помирають. Однак вакцини від COVID-19 наразі не винайшли.

Хвороба супроводжується жаром, сухим кашлем, задухою.Приблизно у 80% заражених захворювання проходить у легкій формі, у 15% – у важкій.

Серед молодих людей кількість летальних випадків не перевищує 1-2%, тоді як для людей старшого й похилого віку рівень смертності може сягати 40%, залежно від рівня медичної допомоги (зокрема наявності апаратів штучного дихання). Ускладнюють ситуацію також хронічні захворювання.

11 березня ВООЗ офіційно оголосила глобальну пандемію Covid-19.

У Китаї епідемія пішла на спад, після того як померли близько 3200 осіб і було запроваджено найжорсткіший карантин. Натомість COVID-19 масово поширюється в Європі.

Дедалі більше країн світу запроваджують жорсткі обмежувальні заходи для протидії поширенню коронавірусної інфекції – зі скасуванням масових заходів та зібрань, навчання у школах і ВНЗ, переведенням підприємств і установ на віддалений режим роботи, обмеженням сполучення між регіонами й деякими країнами тощо.
В Італії 10 березня почав діяти урядовий декрет під назвою “Я залишаюся вдома”, який поширює дію карантинних заходів, запроваджених раніше лише в Ломбардії, на всю територію Італії.

Згідно з рішенням РНБО від 13 березня, Україна також закриває на два тижні кордон для іноземних громадян із 17 березня, а також пункти пропуску для авіа-, залізничного і автобусного сполучення із закордоном.

Нагадаємо також, що 5 березня в Нових Санжарах на Полтавщині закінчилася двотижнева обсервація у евакуйованих, що 20 лютого прибули із Китаю через коронавірус.

Читайте також:
Коронавірус і закриття кордонів: що робити і як повернутися в Україну. Пояснення МЗС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна