У “Борисполі” приземлився спецрейс з евакуйованими з Італії українцями

 

У київському аеропорту “Бориспіль” о 22:25 неділі, 15 березня, приземлився спеціальний рейс з евакуйованими з Італії українцями, які раніше застрягли на кордоні зі Словенією.

Пряму трансляцію приземлення літака вів офіс президента на офіційній сторінці у “фейсбуці“.

Як писала “Новинарня“, спеціальний рейс для евакуації українців, які не змогли виїхати автобусом з Італії через те, що Словенія закрила кордон, здійснювала авіакомпанія SkyUp Airlines.

Спецрейс Київ-Венеція-Київ виконувався за ініціативи президента України Володимира Зеленського та на виконання рішення уряду. Як зазначили в авіакомпанії, це тільки перший борт, який здійснює евакуацію українців, що через карантин не можуть повернутися додому з-за кордону.

За кілька годин до приземлення літака міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що спецрейсом з Італії прибудуть 125 осіб – 98 пасажирів двох автобусів, які застрягли на кордоні Італії зі Словенією, і ще 27 осіб, які виявили бажання повернутися в Україну (4 людини з дозволами на проживання в Україні і двоє з паспортами інших держав).

На летовищі пасажирів літака, які були в масках, зустрічали автобуси і карета “швидкої”.

Як повідомили у МОЗ, на борт літака були допущені лише здорові люди, які пройшли ретельну перевірку на наявність коронавірусної інфекції. Крім того, евакуйованим запропонували заповнити згоду на добровільну 14-денну самоізоляцію.

На борту лайнера перебували працівники Центру медицини катастроф. Після висадки всіх пасажирів літак повністю продезінфікують і проведуть прибирання згідно з технологією, визначеною аеропортом.

Як відомо, вночі 13 березня прикордонники Словенії зупинили два автобуси з українцями, які прямували з Італії. Президент Володимир Зеленський заявив у відеозверненні, що цих громадян повернуть на Батьківщину спецрейсом у суботу-неділю.
Пізніше стало відомо, що влада Словенії пропустила частину транспортних засобів, що були заблоковані на кордоні з Італією.

15 березня стало відомо, що з Хорватії повернулися вже дві групи громадян України, чиї зворотні рейси були скасовані у зв’язку із коронавірусом.

Нагадаємо, з 17 березня 2020 року до 3 квітня 2020 року пункти пропуску через державний кордон України будуть закриті для авіаційного, залізничного та автобусного сполучення.

Рада нацбезпеки звернулася до всіх громадян України з проханням повернутися додому до 17 березня. У разі виникнення обставин надзвичайного характеру влада обіцяла організувати  доправлення українських громадян спецрейсами.

Читайте також:
Антимонопольний комітет розслідує спекуляції МАУ
на поверненні українців перед закриттям кордонів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна