SkyUp надіслала в Італію спецрейс для евакуації українців, які застрягли на кордоні

 

До Італії прибув літак спеціального рейсу компанії SkyUp Airlines, який має евакуювати з Венеції співгромадян, що намагалися повернутися в Україну у зв’язку з поширенням коронавірусу, однак застрягли на кордоні Італії через закриття кордонів зі Словенією.

Про це надвечір неділі, 15 березня, повідомила пресслужба SkyUp.

“15 березня о 16:00 літак SkyUp Airlines вилетів на виконання спеціального рейсу. Він евакуюватиме з Венеції українців, які раніше намагалися повернутися в Україну, однак застрягли на кордоні Італії через закриття кордонів зі Словенією. Рейс виконується за ініціативи президента України Володимира Зеленського та на виконання рішення уряду”, – йдеться у повідомленні.

“Це тільки перший борт, який здійснює евакуацію українців, що не можуть повернутися додому через карантин”, – зазначили в авіакомпанії.

Літак Boeing 737-700, розрахований на 149 пасажирів. Він виконує рейс за маршрутом Київ (Бориспіль) – Венеція (аеропорт Марко Поло) – Київ (Бориспіль).

Кількість осіб, яких мають евакуювати – 95. На борту літака, крім екіпажу, перебувають також працівники Центру медицини катастроф.

Медичний огляд пасажирів буде здійснюватися в Італії до посадки на літак відповідно до алгоритму дій в таких ситуаціях. Під час польоту лікарі проводитимуть медико-санітарний нагляд. Після прибуття в Україну всі евакуйовані зобов’язані здійснити 14-денну самоізоляцію (домашній карантин).

“Нами проведено всі необхідні дослідження, для того щоб зрозуміти стан здоров’я пасажирів. На самоізоляцію будуть відправлені люди без симптомів гострих вірусних захворювань і з негативним результатом тесту на Covid-19”, – зазначив заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко, повідомляє “Урядовий портал”.

Ляшко також підкреслив, що перебування вдома на самоізоляції, як і здійснення амбулаторного лікування людей із легким перебігом хвороби, безпечне для оточуючих за умови дотримання рекомендацій Міністерства охорони здоров’я, які зазначені в Стандартах надання медичної допомоги.

У SkyUp зауважили, що екіпаж не виходитиме з літака в зону карантину, тому немає підстав здійснювати самоізоляцію. Після виконання рейсу на борту буде проведено дезінфекцію і прибирання згідно з технологією, визначеною аеропортом. Після обробки літак провітрять та виконають його генеральне прибирання.

Як відомо, вночі 13 березня прикордонники Словенії зупинили два автобуси з українцями, які прямували з Італії. Президент Володимир Зеленський заявив у відеозверненні, що цих громадян повернуть на Батьківщину спецрейсом у суботу-неділю.
Пізніше стало відомо, що влада Словенії пропустила частину транспортних засобів, що були заблоковані на кордоні з Італією.

15 березня стало відомо, що з Хорватії повернулися вже дві групи громадян України, чиї зворотні рейси були скасовані у зв’язку із коронавірусом.

Читайте також:
Антимонопольний комітет розслідує спекуляції МАУ на поверненні українців перед закриттям кордонів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна