УІНП звернувся до СБУ через повернення проспекту Жукова в Харкові

 

Український Інститут національної пам’яті звернувся до СБУ через рішення Харківської міськради щодо реабілітації Жукова, а саме – перейменування проспекту Петра Григоренка на честь  радянського маршала.

Про це у вівторок, 10 березня, повідомляє “Укрінформ”.

“Інститут звернувся до СБУ з відповідною заявою, тому що рішення Харківської міськради щодо перейменування проспекту Петра Григоренка на честь маршала Георгія Жукова є незаконним”, – зазначили у Інституті.

УІНП також звернеться з відповідними заявами до офісу генерального прокурора та до Нацполіції.

Як інформувала “Новинарня“, 26 лютого чергова сесія Харківської міськради підтримала перейменування проспекту Григоренка на проспект маршала Жукова, хоча присутні на сесії активісти з трибуни закликали не голосувати за таке рішення.

22 січня міський голова Харкова Геннадій Кернес розпорядився  повернути перейменованому проспекту імені Григоренка попередню назв.

Нагадаємо, у травні 2019 року міський голова Харкова Геннадій Кернес закликав підтримати петицію про повернення одному з проспектів міста його колишньої радянської  назви — імені маршала Жукова.
19 червня Харківська міська рада проголосувала за повернення імені Жукова проспекту Григоренка.
20 червня рішення офіційно оприлюднили. Того ж дня із позовом до Харківського окружного адмінсуду звернувся представник народного депутата України Андрія Білецького, який попросив скасувати рішення міськради.
Із заявою до поліції після рішення міськради звернувся депутат міської ради Ігор Черняк.
Український інститут національної пам’яті своєю чергою звернувся до ГПУ.
10 липня Харківський окружний адміністративний суд прийняв до розгляду позовну заяву територіальної організації партії “Європейська Солідарність” про визнання незаконним рішення Харківської міської ради, яким проспекту імені правозахисника Григоренка повернули ім’я маршала Жукова.
8 листопада Другий апеляційний адміністративний суд у Харкові не задовольнив скаргу міськради на рішення про незаконність перейменування проспекту Григоренка на маршала Жукова.

Читайте також:
Повернення в Харкові проспекту Жукова провокує “війни пам’яті” та буде оскаржене, – УІНП

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна