Підозри Порошенкові не можна висмоктати з пальця, – в.о. генпрокурора Чумак

 

Офіс генерального прокурора не підписував підозри п’ятому президенту, нардепу від “ЄС” Петрові Порошенку, бо вони не містили належних фактів і доказів.

Про це заявив в.о. генпрокурора Віктор Чумак в інтерв’ю виданню “Главком“.

Відповідаючи на закиди від “слуг народу”, нібито “керівництво генпрокуратури гальмувало справи Порошенка, за те й поплатилося”, Чумак сказав: “Ми не гальмували жодної справи, але й не підписали жодної підозри, якщо вона не вивірена до останньої літери. Підозра – це ж не один аркуш, а сто сторінок, на яких описується конструкція злочину, щоб суд її прийняв. Якщо ж ти підписуєш необґрунтовану підозру і суд її такою визнає, ти так само відповідаєш у кримінальному порядку за незаконне притягнення до відповідальності”.

Заступник генпрокурора визнав, що “не було чого й виправляти”.

Якщо фактів у слідства і в підозрі немає, їх не висмокчеш із пальця. Воно ж у суді потім усе розвалиться”, – наголосив Віктор Чумак.

При цьому він зазначив: “Не можу сказати, що вони (провадження щодо Порошенка – “Н”) надумані”.

“Ви знаєте, що мене ніяк не можна вважати союзником Порошенка – я був дуже жорстким його опонентом. Але, будучи заступником генпрокурора, я не сказав ані слова щодо його злочинів. Бо це було б сприйнято як звинувачення з боку посадової особи. От завтра мені як в. о. принесуть підозру Порошенкові – і що робити? (Сміється.) Скажуть – Чумак не підписує підозри Порошенку, бо той йому заплатив. Але ж я не можу підписати незаконний документ”, – додав в.о. генпрокурора.

Клінч офісу генпрокурора з ДБР він пояснив тим, що “поки що ми правильні інституції не можемо наповнити правильними носіями цінностей і стандартів”.

“Тільки-но ми почали наповнювати ними прокуратуру, нас одразу почали збивати. І тут та сама історія. Тим більше ДБР – орган, який хоч і створений нещодавно, але там багато перекосів. Згадайте, скільки там скандалів було під час конкурсів”, – сказав Чумак.

Також Чумак визнав, що офіс президента тиснув на генпрокуратуру щодо кримінальних провадження, а Руслан Рябошапка “вигрібав в ОП все на себе, а потім доволі конструктивно це пояснював” в ОГП. “Іноді було помітно, що в нього не дуже гарний настрій, бо в президента чимось не задоволені… Де ж ці так звані посадки?” – розповів Чумак.

Як інформувала “Новинарня“, заступник генерального прокурора Віктор Чумак став в.о. генпрокурора тимчасово, після того, як 5 березня Верховна Рада звільнила з ОГП Руслана Рябошапку за “відсутність результату”, а разом із ним пішов із посади й перший заступник Віталій Касько.
Чумак лишився для того, щоб “передати інституційну пам’ять” новому керівництву ОГП.

Читайте також:
Рябошапку звільняють через недостатню контрольованість, – Закревська

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна