Під Раду на Грушевського нагнали фур із банерами за відставку голови НАБУ

 

Під Верховну Раду на вулицю Грушевського доставили кілька фур із банерами, на яких йдеться про відставку очільника Національного антикорупційного бюро України Артема Ситника.

Відповідне фото публікує в середу, 4 березня, у фейсбуці журналіст Євгеній Кузьменко.

“А тим часом під Верховною Радою. Туман, шарман, караван”, – коментує Кузьменко опубліковану світлину.

На фурі розміщений банер з написом “Зе, вижени корупціонера Ситника”.

Напередодні 19 лютого Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності рекомендував парламенту винести на розгляд парламенту проєкт постанови про звільнення директора НАБУ Артема Ситника.

Проєкт постанови зареєстрований ще 7 лютого. У картці законопроєкту вказано, що авторами постанови є 216 народних депутатів.

У пояснювальній записці зазначається, що причиною для такої ініціативи є “невідповідність особи мінімальним професійним та моральним критеріям для директора Національного антикорупційного бюро України”. Крім того, на думку авторів проєкту, звільнення Ситника необхідне з метою забезпечення довіри до НАБУ і до держави в цілому.

Сам Ситник на засіданні Комітету ВР з питань антикорупційної політики заявив, що директора Національного антикорупційного бюро у законний спосіб можна звільнити лише у разі отримання негативного висновку аудиту. За його словами, аудиту НАБУ не було, а тому така ініціатива нардепів незаконна.

У вівторок, 3 березня, члени Комітету ВР з питань антикорупційної політики не змогли дійти згоди щодо рішення по проєкту постанови, яка стосується звільнення директора НАБУ Артема Ситника.

“Комітет не зміг прийняти фактично єдине законне рішення, що ця постанова є суто політичною і не відповідає законодавству про запобігання корупції, бо рішення суду в адміністративному злочині щодо корупції не є підставою на даний момент. Синхронно проголосували “за” представники “Слуги народу” і “Опозиційної платформи – за життя”. У дискусії вони визнавали, що це суто політичне рішення. В принципі комітет продемонстрував повну неповагу до законодавства в цьому питанні. Лише 5 членів комітету підтримали рішення про те, що цей документ не відповідає законодавству про запобігання корупції, а решта – просто утримались. Тобто, рішення щодо цієї постанови у комітету немає. Комітет не зміг його прийняти. Альтернативного рішення при цьому не було”, – прокоментував “Укрінформу” перший заступник голови комітету Ярослав Юрчишин.

Читайте також:
Після штрафу за корупційне правопорушення голова НАБУ має піти з посади, – Черненко

Як інформувала “Новинарня“, у червні 2019 року Сарненський суд Рівненської області визнав директора НАБУ Артема Ситника винним в адміністративному порушенні під час відпочинку в Рівненській області та присудив штраф.

13 грудня 2019 року апеляційний суд залишив у силі рішення суду першої інстанції про адміністративне стягнення із Ситника.

Читайте також:
Ситник пояснював суддям, чому не задекларував відпочинок на мисливських угіддях

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна