Після штрафу за корупційне правопорушення голова НАБУ має піти з посади, – Черненко

 

Олександр Черненко
народний депутат України VIII скликання (БПП), колишній голова Комітету виборців України

(FB)

Сьогодні Рівненський апеляційний суд підтвердив вину керівника НАБУ Артема Ситника в корупційному правопорушенні, а саме – в безкоштовному і незадекларованому елітному відпочинку.

Відповідальність адміністративна і тягне за собою штраф у сумі 3500 гривень. Багато хто скаже – дрібниці. Заплатить та й по тому.

Але не все так просто. Адже після цього рішення Артема Ситника мають внести в реєстр корупціонерів, що означає неможливість займати ним своєї посади.

Зараз уже в соцмережах починають розгорятися дискусії, чи підпадає керівник НАБУ під дію цього закону, чи є він держслужбовцем чи ні.

Як на мене, окрім юридичного, тут є ще морально-етичний аспект. Я вже писав колись, що головні борці з корупцією мають бути, як дружина Цезаря – поза підозрою. Вони мають задавати нові високі стандарти. Лише тоді вони матимуть довіру і авторитет в суспільстві.

Мені дуже подобається одна історія з Японії. Тамтешній високий чиновник в антикорупційних органах подав у відставку. Знаєте через що? Працівникам, які допізна затрималися на роботі, бюджет покривав витрати на таксі. Так от, цей чиновник серед усього різноманіття служб таксі обирав ту, яка пропонувала пасажирам безкоштовно баночку пива. Це було системно, інформація стала відома ЗМІ. Як результат – відставка. За кілька банок пива і через публікації в ЗМІ.

А тут відпочинок в кращих традиціях партгоспноменклатури, два судових рішення. І безглузді суперечки в соцмережах: повинен іти у відставку чи не повинен.

Але крапку у всіх суперечках може (і має) поставити Володимир Зеленський, який саме на декларуванні нових стандартів у політичному управлінні і отримав мандат довіри. От зараз саме час ці нові стандарти продемонструвати.

Читайте також:
Екснардепа-втікача Онищенка екстрадують до України в грудні, – Ситник

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна