Байден повертається у гонку: ексвіцепрезидент виграв праймеріз у Південній Кароліні

 

Колишній віцепрезидент США 2009-2017 років Джо Байден здобув розгромну перемогу на праймеріз у штаті Південна Кароліна в рамках боротьби за право висуватися в президенти від Демократичної партії.

Другим із великим відривом став найбільш лівий із висуванців демократів Берні Сандерс, який наразі утримує загальне лідерство. Третім – Том Стейєр, який витратив на телевізійну рекламу в цьому штаті 24 млн доларів і після цієї поразки вирішив закінчити кампанію. Лише четвертий – Піт Буттіджич, п’ята – Елізабет Воррен.

Як повідомляє AP, вирішальною для Байдена стала сильна підтримка афроамериканців.

“Перемога була настільки впевненою, що може схилити інших поміркованих кандидатів до припинення участі у виборчих перегонах та послабити зростання його прогресивного суперника Берні Сандерса”, – пише інформагентство.

Байден здобув 63% голосів, поданих афроамериканцями. Він також був оцінений старшими виборцями, жінками, поміркованими, консерваторами та вірянами від Демпартії, повідомляє AP VoteCast.

Сандерс заробив підтримку 14% афроамериканських виборців, тоді як бізнесмен-мільярдер Том Стейєр – 15%.

За оцінками аналітиків, після перемоги в Південній Кароліні Байден повернувся у кампанію, засвідчивши, що він також має всі шанси стати найкращою альтернативою Дональду Трампу від Демократичної партії. Тепер ключовим будуть голосування на праймеріз одразу в 14 штатах у рамках “супервівторка” 3 березня.

Нагадаємо, після праймеріз і кокусів у перших штатах (Айова, Нью-Гемпшир, Невада) упевнене лідерство захопив “демократичний соціаліст” Берні Сандерс, який спирається, як пише CNN, “на коаліцію молодих, ліберальних виборців, підживлених все більшою підтримкою серед латиноамериканців”. Тепер Джо Байден стає висуванцем “більш расово різноманітного, старшого та поміркованого крила Демократичної партії”.

Утім, ще не вступав у відбіркову гонку колишній мер Нью-Йорка Майкл Блумберг, який уже витратив на телевізійну рекламу понад 500 мільйонів доларів та вперше з’явиться на праймеріз і кокусах лише у “супервівторок”.

Читайте також:
ДБР відкрило справу щодо тиск віцепрезидента США Байдена на генпрокурора Шокіна

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна