Зеленський запропонував новий принцип розведення військ на Донбасі

 

Українська влада пропонує проводити розведення сил і засобів від лінії розмежування на Донбасі за секторальним принципом.

Про це сказав президент Володимир Зеленський у виступі на Мюнхенській безпековій конференції в суботу, 15 лютого.

“Також я хочу розповісти про ініціативу української сторони щодо розведення за так званим секторальним принципом. Відповідно до нього, лінія розмежування розбивається на сектори. Здійснюється поступове розведення сил і засобів, перехід від одного сектора до наступного можливий лише після того, як СММ ОБСЄ верифікує, що в секторі відсутні будь-які незаконні збройні формування, озброєні війська та військова техніка”, – розповів Зеленський.

Зі слів президента, найближчим часом Київ детально проінформує учасників нормандського формату про зміст цієї ініціативи.

Він зазначив, що наразі українською стороною “запропоновано і майже погоджено” одну ділянку розведення (КПВВ “Гнутове” на півдні Донецької області – “Н”).

Президент також наголосив, що ефективна робота СММ ОБСЄ з моніторингу і верифікації є ключовою умовою для успішного виконання безпекового пакету Мінських домовленостей.

Крім іншого, у своєму виступі на 56-й Мюнхенській конференції з питань безпеки глава держави звернув увагу на те, що у цьогорічному традиційному аналітичному звіті Munich Security Report міститься лише вісім згадок про Україну, і це найнижчий показник від початку війни на сході та анексії Криму.

“У зв’язку з цим у мене як у президента України, яка шостий рік поспіль захищає свій суверенітет та територіальну цілісність, виникає справедливе запитання – а чи не зарано всі почали заспокоюватись? Це, скажу відверто, небезпечна тенденція”, – заявив Зеленський.

Президент зазначив, що сьогодні у світі є чимало гострих проблем і гарячих конфліктів, але жодне питання не може втрачати актуальність, допоки його не буде вирішено остаточно.

“Я хочу звернути увагу, що не зовсім коректно говорити «війна в Україні». Це – війна в Європі. І вона, разом з анексією Криму, вже триває стільки ж, як і Друга світова війна, уявіть собі”, – підкреслив Зеленський.

Водночас він зауважив певний оптимізм світових аналітиків щодо закінчення війни на сході України.

“Сьогодні, чи не вперше за останні роки, світові експерти помічають реальний прогрес у наближенні миру, а головне – бачать, що нова українська влада робить для цього все можливе. У перший день свого президентства я сказав відверто: «Не ми почали цю війну. Але нам її закінчувати». І ми це зробимо разом з вами. І сьогодні Україна продовжує послідовно та неухильно дотримуватись мирного, дипломатичного шляху врегулювання у відповідності з нормами міжнародного права”, – заявив Володимир Зеленський.

За його словами, українська влада як ніхто інший прагне припинити війну на сході країни, щоб згадки про Україну як зону небезпеки взагалі зникли з міжнародних доповідей.

“Але це повинно статися тільки тоді, коли на Донбасі запанує сталий мир, і Україна відновить свою територіальну цілісність у межах міжнародно визнаних кордонів”, – резюмував президент, якого цитує його пресслужба.

Читайте також:
“2 км різниці не зроблять”: Загороднюк проти розведення по всій лінії зіткнення

Як інформувала “Новинарня“, 9 листопада 2019 року за присутності СММ ОБСЄ після семи діб тиші відбулося дзеркальне розведення сил і засобів на ділянці №3 в районі Богданівка-Вікторівка-Новопетрівське.

Розведення військ у районі Золотого, на ділянці №2, відбулося 29 жовтня, у Станиці Луганській на ділянці №1 – 26 червня.

Уперше угоду про відведення військ і озброєнь у трьох зонах безпеки – біля Станиці Луганської, Золотого і Петрівського – було підписано на переговорах ТКГ в Мінську ще 21 вересня 2016 року. Угода передбачала відведення по 1 кілометру з кожної зі сторін.
У 2016 році часткове розведення сил відбувалося в районах Золотого і Петрівського на Донеччині. Однак у 2017-му сторони повернулися на більш вигідні позиції.

Розведення в районі Золотого і Катеринівки відбулося, незважаючи на те, що збройні формування РФ на початку жовтня вчиняли обстріли на ділянках розведення сил та засобів у напрямку н.п. Богданівка та Золоте-4. Штаб ООС повідомляв про обстріли в межах ділянок розведення як у районі Золотого-4 (26 жовтня та 28 жовтня), так і біля Богданівки з боку Петрівського (24 жовтня).

Перед цим розведенням у районі Золотого відбулися сутички поліції з ветеранами, які прямували в цей район, щоб влаштувати блокпости проти відведення військ.

26 жовтня президент Володимир Зеленський на “блокпосту” у Золотому-4 зустрівся  з ветеранами, які протистояли відведенню українських військ на цій ділянці та мають із собою зареєстровану зброю.
Ветерани назвали поведінку Зеленського на блокпосту “хамською”.

Офіс президента поширив у ФБ і на ТБ пропагандистський фільм “За крок до миру” за підсумками поїздки Володимира Зеленського в Золоте, зустрічей із військовими, місцевими жителями та протестувальниками.

Читайте також:
Єрмак зустрівся з послами країн “Великої сімки”: говорив і про розведення на Донбасі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.