Із сайту Мюнхенської конференції зник план “завершення війни на Донбасі”

 

План примирення України та Росії за авторством трьох західних аналітичних центрів та Російської ради міжнародних справ, що викликав жорстку критику через його антиукраїнськість, був видалений з сайту Мюнхенської безпекової конференції.

Про це в п’ятницю, 14 лютого, повідомляє “Європейська правда”.

Також сайт конференції прибрав повідомлення, у якому повідомляв про те, що вказаний документ був розроблений за співавторством Мюнхенської безпекової конференції та підтриманий нею.

Жодних повідомлень з поясненням цих дій наразі немає.

Цього ж дня колишні дипломати США, урядовці та експерти оприлюднили спільну заяву, в якій обґрунтовують помилковість нових пропозицій щодо Донбасу, сформований на Мюнхенській безпековій конференції.

Заява оприлюднена на сайті аналітичного центру “Atlantic Council”.

“Більшість з 12 рекомендацій, якщо вони будуть сумлінно виконуватися всіма сторонами, мають конструктивний характер і можуть служити заходами зміцнення довіри і полегшать труднощі і страждання, яких зазнає населення на окупованому Донбасі або поблизу нього. Але деякі з них є проблематичними; дві, зокрема, повторюють пропозиції Кремля про переговори або теми дезінформації. Що ще більш важливо, в документі описується проблема, яка повинна бути вирішена з точки зору Кремля, можливо, щоб переконати представників російської еліти підписати угоду”, – йдеться в заяві.

Експерти вказують, що “мюнхенський план” визначає проблему в першому реченні: “конфлікт в Україні та навколо неї”. На їхню думку, цей опис приховує походження проблеми і робить неможливим пошук відповідного рішення.

Також вказується, що головна проблема, яку необхідно вирішити, – це агресія Москви в Україні – шляхом відновлення суверенітету і територіальної цілісності України, починаючи з Донбасу. У ширшому сенсі, проблема полягає в тому, щоб переконати Москву в тому, що вона не має права диктувати політику своїм сусідам.

Експерти відзначили, що одна з рекомендацій підхоплює дружню Кремлю ідею ослаблення часткових санкцій після часткової реалізації Мінських угод.

Спільну заяву підписали, зокрема, колишні посли США в Україні Стівен Пайфер, Вільям Тейлор та Марі Йованович.

Як інформувала “Новинарня“, три міжнародні організації у співпраці з Російською радою з міжнародних справ оприлюднили свій план припинення війни в Україні.

Документ уникає згадок про напад Росії на Україну і стверджує, що “конфлікт в та навколо України” став наслідком “катастрофічних прорахунків”, і у якості реакції на нього пропонують кроки для “завершення конфлікту на Донбасі та створення перспектив для конструктивного діалогу, в тому числі щодо Криму”.

Основною ідеєю плану є відновлення співпраці з Росією без відновлення Україною суверенітету над Кримом.

Читайте також:
Стабілізація на тлі потепління: як у Франції бачать вирішення конфлікту на сході України і чому Парижу важливий діалог з РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна