Україна не може віддати останки агента НКВС Кузнєцова в обмін на полонених, – Дробович

 

Керівник Інституту національної пам’яті України Антон Дробович стверджує, що держава не може вимагати повернути утримуваних у Росії людей в обмін на останки офіцера НКВС Миколи Кузнєцова, який похований на Львівщині.

Про це керівник Інституту нацпам’яті сказав в ефірі “ТурбоРанок. Донбас” на “Громадському радіо” у вівторок, 11 лютого.

“Інститут нацпам’яті рекомендував віддати останки Кузнєцова, якщо є запит родичів. І взагалі, виходячи з духу міжнародних угод та міжнародного права, які охороняють гідність померлих людей, незалежно від того, в яких військах вони воювали, не варто пов’язувати повернення останків родичам з обміном на людей чи гроші”, — сказав Дробович.

Також Дробович наголосив, що питання повернення решток вирішує не УІНП, а місцева влада.

Як писала “Новинарня“, міськрада Львова не погодила передачу до РФ останків агента НКВС Миколи Кузнєцова, відклавши розгляд рішення до отримання відповіді щодо цього від СБУ та МЗС.

З проханням перепоховати Кузнєцова з Пагорбу Слави у Львові на військово-меморіальний комплекс у російському Єкатеринбурзі звернулася племінниця Кузнєцова Маргарита Брюханова.

Заступник секретаря генради “Єдиної Росії”, депутат Держдуми Олександр Хінштейн заявив, що у Росії можуть організувати збір коштів для того, щоби викупити останки Кузнєцова.

Нагадаємо, Микола Кузнецов – радянський диверсант-розвідник, агент НКВС, який загинув 8 березня 1944 року у селі Боратин Бродівського району на Львівщині. За однією з версій, він сам підірвав себе гранатою, за іншою – загинув в бою. Посмертно йому присвоїли звання Героя Радянського Союзу. Ексгумацію останків спецагента НКВС провели в 1959 році.

Читайте також:
В’ятрович вимагає від СБУ притягти до відповідальності сталіністів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна