Львівська мерія відмовилась віддати останки агента НКВС Миколи Кузнєцова в РФ

 

Виконавчий комітет Львівської міської ради не погодив передачу останків агента НКВС Миколи Кузнєцова його родичам у Росію. Відповідне рішення члени виконкому перенесли до отримання висновку від СБУ та МЗС.

Як передає “Новинарня” із посиланням на Zaxid.net, міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що у час, коли у російському полоні перебувають громадяни України, розглядати питання повернення останків агента НКВС неможливо.

Останки Миколи Кузнєцова, якого у 1960 році поховали на Пагорбі Слави у Львові, планують передати його племінниці Маргариті Брюхановій. Родичі хочуть перепоховати агента НКВС у російському Єкатеринбурзі.

Питання про ексгумацію Кузнєцова розглядав виконком ЛМР під час засідання 7 лютого, і його вирішили перенести.

“Я би хотів, щоби це питання розглядалось в рамках державної політики. Ми знаємо, скільки наших хлопців сьогодні перебувають у полоні, ми сьогодні потерпаємо від російської агресії. Тому дуже важливо, щоби по цьому питанню була чітка позиції СБУ, МЗС. Якщо це допоможе визволити наших хлопців з полону, однозначно ми будемо рухати у фарватері політики нашої держави. Це питання держави”, – заявив під час розгляду цього питання Садовий.

Тому міська рада Львова звернеться до СБУ та МЗС стосовно передачі останків Кузнєцова до Росії.

“Ми всі розуміємо, що триває війна, є російська агресія. Коли ми отримуємо листи від Росії щодо перепоховання праху, то я би хотів, щоб ми мали чітку державну позицію, тому ми сьогодні звернулись до міністра закордонних справ, до керівника СБУ, щоб дали своє тлумачення. Я знаю дуже багато випадків у світі, коли такі питання вирішуються на рівні президентів країни. Якщо це допоможе повернути з російського полону когось з наших хлопців – я би був дуже щасливий. Має бути державна позиція. Я би дуже хотів, щоб наші українці, які є в полоні, повернулись до своїх сімей. Я би казав це питання розглядати в комплексі, тоді це буде чесно. Можемо подивитись світову практику, таких випадків було сотні”, – прокоментував міський голова Львова Андрій Садовий.

Нагадаємо, Микола Кузнецов – радянський диверсант-розвідник, агент НКВС, який загинув 8 березня 1944 року у селі Боратин Бродівського району на Львівщині. За однією з версій, він сам підірвав себе гранатою, за іншою – загинув в бою. Посмертно йому присвоїли звання Героя Радянського Союзу. Ексгумацію останків спецагента НКВС провели в 1959 році.

Читайте також:
В’ятрович вимагає від СБУ притягти до відповідальності сталіністів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна