Донька Цемаха спростувала інформацію про вбивство батька

 

Фігурант справи про збиття над Донбасом малазійського Boeing рейсу MH17 Володимир Цемах  живий і перебуває на території ОРДО.

Про це у п’ятницю, 31 січня, повідомила його донька – Марія, передає “Громадське радіо”.

Раніше російський пропагандистський ресурс Russia Today написав, що Володимира Цемаха нібито вбили у Москві. Новина з’явилася на сайті ресурсу. Згодом її видалили.

За словами доньки Цемаха, інформація, оприлюднена Russia Today не відповідає дійсності. Вона додала, що її батько “живий та здоровий” і нині перебуває вдома, на території так званої “ДНР”.

Як писала “Новинарня“, напередодні Європейський суд з прав людини відмовився забороняти екстрадицію в Нідерланди підозрюваного в причетності до знищення малазійського “Боїнга” над Донбасом Володимира Цемаха.

Нагадаємо, наприкінці червня 2019 року Служба безпеки України захопила на Донбасі російського бойовика – колишнього начальника протиповітряної оборони так званої слов’янської бригади “ДНР” Володимира Цемаха.
Відставника вивезли з окупованої території (із міста Сніжне) 27-28 червня через лінію розмежування в результаті спецоперації, у непритомному стані – його нібито оглушили ударом по голові, накачали психотропними речовинами і вивезли з ОРДО через КПВВ “Мар’їнка” за підробленими документами під виглядом паралізованого пенсіонера. Офіційно Цемах був затриманий уже на підконтрольній Україні території.

У Києві Цемах був арештований на два місяці. 30 липня Апеляційний суд відмовився відпускати його з-під варти.  3 вересня арешт був продовжений.

За даними української влади, Цемах брав активну участь в бойових діях влітку-восени 2014 року, очолював підрозділ протиповітряної оборони у складі зенітних установок ЗУ-23, сформований у Сніжному.

В одному з відеоінтерв’ю 2015 року Цемах розповідав про свою ймовірну причетність до операції зі збиттям малайзійського “Боїнга” МН17 роком раніше:

“Я ЦЬОГО ПАЦАНА ВИТЯГАВ, Я ЦЕЙ “***” ХОВАВ”, – РОЗПОВІВ ЦЕМАХ ПРО ЗБИТИЙ 17 ЛИПНЯ 2014 РОКУ МАЛАЙЗІЙСЬКИЙ “БОЇНГ-777” РЕЙСУ MH17.

Крім свідчень у справі про знищення “Боїнга”, Володимир Цемах мав би бути відповідачем за обвинуваченнями у вбивствах українських військовослужбовців.
У відеоінтерв’ю 2015 року “Борісич” розповідав, як його підрозділ брав участь у бою на 43-му блокпосту під селом Степанівка біля Сніжного 6 серпня 2014 року.
Того дня загін бойовиків під командуванням Цемаха відкрив вогонь по колоні 30-ї механізованої бригади ЗСУ з 23-мм установки ЗУ-23. У бою (чи після наступного розстрілу) загинули четверо українських бійців із Житомирської області.

Українські правоохоронці обвинувачували раніше несудимого Цемаха за ч. 1 ст. 258-3 КК України (створення або участь у діяльності терористичної організації). Йому загрожує до 15 років ув’язнення.

“ДНР” включила в список на обмін свого колишнього “командира ППО”.

За даними журналістів, Росія затягувала обмін полоненими і провокувала інформаційну хвилю, щоб підштовхнути владу України до вигідної для себе формули обміну.

Голова Міжнародної слідчої групи і головний прокурор Нідерландів Фред Вестербеке закликав українську владу не допустити передачі бойовика “ДНР” Володимира Цемаха Росії у рамках взаємного звільнення двома країнами утримуваних осіб. Адже цього громадянина України в голландській прокуратурі вважають підозрюваним у справі про знищення “Боїнга” рейсу MH17, він може володіти важливою інформацією та надати свідчення проти Росії.

Цемаха перекваліфікували зі свідка на підозрюваного.

5 вересня на Майдані кілька сотень активістів протестували, вимагаючи не видавати Росії Цемаха.

Тоді ж стало відомо, що під час операції із захоплення Цемаха загинув розвідник ЗСУ Олександр Колодяжний.

Однак Апеляційний суд міста Києва 5 вересня звільнив Цемаха з-під арешту.

7 вересня його відпустили разом з іншими особами в рамках обміну полоненими “35 на 35” між Україною й Росією. Цемах полетів до Москви.

При цьому президент Володимир Зеленський і глава СБУ Іван Баканов заявили, що Цемаха було допитано, і якби його не відпустили до РФ, обмін зірвався би.

Надалі Цемах повернувся додому на Донеччину (в ОРДО).

Читайте також:
Прокуратура Нідерландів звинувачує РФ у відмові видати Цемаха

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна