У Києві показали реконструкцію бою за “Арсенал”. ФОТОРЕПОРТАЖ

 

Уже четвертий рік поспіль реконструктори відтворюють на Арсенальній площі одну з найвідоміших подій часів Української революції – військові дії між бійцями УНР та проросійськими більшовиками під час січневого повстання 1918 року в Києві.

Як передає кореспондентка “Новинарні“, цьогоріч, під час реконструкції в суботу, 25 січня, реконструктори задіяли і панцерник “Петлюра”.


“Бій за завод “Арсенал”, бій під Крутами, бій за Донецький аеропорт
– це все битви однієї війни. Війни за незалежність України, за українську Україну”, – сказав голова політичної партії ВО “Свобода” Олег Тягнибок з трибуни на Арсенальній площі.

Захід почали із вшанування пам’яті старшого лейтенанта Бригади швидкого реагування Національної гвардії України Олександра Марківа, відомого серед військових реконструкторів як “друг Чумак”, який загинув у боях на Донбасі у вересні.

Читайте також:
На Донбасі загинув офіцер Бригади швидкого реагування НГУ Олександр Марків

Кандидат історичних наук Богдан Галайко зачитав історичну довідку, пояснивши складну політичну ситуацію, яка склалася напередодні повстання: зрада, розбіжності в поглядах, нейтралітет, пристосуванці.

Також глядачам пояснили ситуацію напередодні бою: на площі розміщені кулеметні гнізда, всі підступи простріляні, є необхідність штурмувати плац на відкритій вулиці, на додачу також підкріплення вогню з верхніх поверхів заводу.
Уже відбулося зачищення Подолу, звільнення від облоги будинку Центральної Ради, тому бійці УНР дісталися до центру ворожого командування в Києві. Очікується вирішальний бій.

Основні положення сил: більшовики забарикадувалися, вони впевнені у своїх силах і не збираються відступати; на українському боці – потужне озброєння, на підкріплення приїхав броньовик британського виробництва, який широко використовувався в роки Першої світової війни.

І ось передовий розвідзагін зіштовхнувся зі супротивником. Коротка перестрілка. Мають поранених.

Побратими допомагають витягти своїх із поля бою. Сторони розвідали сили один одного, ситуація загострюється.

План оборони обговорили. Витягнутий на передній план кулемет починає розбивати сили ворога. Звідусіль лунають постріли.

Це нелегкий бій: робітники-заколотники діяли не самі, ними керували професійні більшовицькі військові.

Українські патріоти потерпають від ворожих куль, багато загиблих. Більшовики відстрілюються, українські підрозділи продовжують наближатися до барикад.

Підійшли майже впритул до заколотників.

Перша лобова атака захлинулася, українські військові відступають.

Друга атака: українські бійці сміливо штурмують барикади.

Але всі чекають на головний елемент цього бою — величезний зелений панцерник із білим написом “Петлюра”.

Із ним справа просувається набагато швидше,’. І ось українські військові займають ворожі барикади. Перемога.


Як тільки стихли постріли холостих патронів, глядачі почали перелазити через огородження та бігти забирати на пам’ять гільзи. За декілька секунд увесь майданчик заповнився людьми, веселими та зацікавленими. Багато хто хотів зробити фотографії біля реконструкторів та панцерника.

Організатори ж запросили долучитися до наступного етапу події – смолоскипної ходи до Аскольдової могили, щоб приєднатися до панахиди за героями Крут та Бахмача.

Учасники виголошували: “Бахмач, Крути – герої не забуті”. 
Закінчилося дійство на Аскольдовій могилі виконанням гімну України.

підготувала: Юлія Конончук, фото автора

Як інформувала “Новинарня“, пам’ятник гарматі на Арсенальній перетворили на монумент Захисникам Української державності.

Читайте також:
Як націоналісти День Крут відзначали: бій на Арсеналі, смолоскипи, новий хрест. ВІДЕО, ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна