Як націоналісти День Крут відзначали: бій на Арсеналі, смолоскипи, новий хрест. ВІДЕО, ФОТО

 

Націоналісти в Києві відзначили День Героїв Крут, 29 січня, смолоскипним маршем, реконструкцією бою на Арсенальній площі та встановленням пам’ятного хреста.

Як передає “Новинарня“, історична реконструкція бою військ УНР проти більшовиків під час повстання на заводі “Арсенал” стала вже традиційною – дійство, організоване ВО “Свобода”, відбувалося в Києві другий рік поспіль. Цього разу історичне шоу влаштували на честь 100-річчя придушення заколоту на “Арсеналі”.

Реконструкції передував мітинг біля однойменної станції метро, на якому виступили лідери ВО “Свобода” та “Нацкорпусу”. Крім їхніх партій, були присутні також представники КУНу, “Сокола” тощо, військові, просто патріотичні й цікаві кияни – близько тисячі осіб.

Зі сцени, встановленої біля станції метро, голова ВО “Свобода” Олег Тягнибок заявив, що в соту річницю чину “крутянців” влада влаштовує лише точкові піарні заходи. “Тим часом в Україні, зокрема в Києві, досі немає жодної вулиці, названої іменем командира українського підрозділу, який героїчно боровся під Крутами ‒ підполковника Оверка Гончаренка”, – звернув увагу Тягнибок.

“Червоні” з кулеметом, який гучно стріляв холостими чергами, палили вогнище та затято захищали барикаду з мішків під пам’ятником учасникам повстання на “Арсеналі”. УНРівці, ведучи рушничний і гарматний вогонь, наступали з боку метро. Були символічні “поранені”.
Зрештою “петлюрівці” взяли більшовицькі укріплення, хоча заколотники навіть кидали в УНРівців мішками з барикади.

“Ці події, саме бій за завод “Арсенал”, – це один з ланцюжків цієї парадигми, коли 100 років тому Москва розхитувала і так само окуповувала нашу країну – за тим самим сценарієм, що й тепер. Вторглися на територію України, в Києві, надали бойовиків, озброїли їх, під вигаданими гаслами за класову боротьбу вони тут вчинили бійню”, – розповів організатор акції Петро Кузик.

Після цього смолоскипний марш націоналістів дійшов до Аскольдової могили, де біля поховання “крутянців” відбулося імпровізоване віче.

Фоторепортаж (Новинарня, Нацкорпус, Свобода, Голос столиці, ТСН):

реконструкція бою на заводі Арсенал 29.01.2018 _2 реконструкція бою на заводі Арсенал 29.01.2018 Олег Тягнибок - реконструкція бою на заводі Арсенал 29.01.2018 _1 реконструкція бою на заводі Арсенал 29.01.2018 _1 реконструкція бою на заводі Арсенал 29.01.2018 _5 реконструкція бою на заводі Арсенал 29.01.2018 _4 реконструкція бою на заводі Арсенал 29.01.2018 _6 смолоскипна хода 29.01.2018 хрест Героям Крут - Львівська площа 29.01.2018 _1 хрест Героям Крут - Львівська площа 29.01.2018 _нацкорпус хрест Героям Крут - Львівська площа 29.01.2018 _2 хрест Героям Крут - Львівська площа 29.01.2018
<
>

Варто зазначити, що в колоні “Національного корпусу” йшли зокрема Влад Овчаренко та Артем Ахмеров – фанати луганської “Зорі”, звільнені з полону “ЛНР” 27 грудня.

Фото: Інстаграм Влад Овчаренко

Раніше цього вечора націоналісти з “Нацкорпусу” за участі ВО “Свобода” відкрили меморіальний Хрест “крутянцям” на Львівській площі столиці, оголосивши, що сквер на тому місці носитиме ім’я Героїв Крут.

Із привітальним словом до присутніх звернувся зокрема письменник-націоналіст Василь Шкляр.

Речник “Нацкорпусу” Олександр Алфьоров оголосив, що партія виступить з ініціативою перенести святкування Дня українського студента на 29 січня, аби надати цьому святу справді українського змісту.

Читайте також:
Порошенко не зміг прилетіти на вшанування 100-річчя бою під Крутами.
ФОТО, ВІДЕО

Президент присвоїв ВІТІ на вулиці Московській ім’я Героїв Крут

Названо дату прем’єри фільму “Крути 1918”. Оприлюднено трейлер

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна