Порошенко не зміг прилетіти на вшанування 100-річчя бою під Крутами. ФОТО, ВІДЕО

 

На станції Крути в Чернігівській області, де 29 січня 1918 року відбувся бій підрозділів Армії УНР з російськими загарбниками, пройшла церемонія вшанування пам’яті Героїв Крут.

Як передає “Новинарня“, на офіційні заходи в неділю, 28 січня, не прибув президент України Петро Порошенко, хоча урочиста церемонія планувалася під його присутність.

Віце-прем’єр-міністр Павло Розенко, який відкривав урочистий мітинг, в ефірі “5-го каналу” розповів, що президент не зміг прибути до місця події на вертольоті через “погодні умови”. За його словами, розглядався варіант, щоб Порошенко прибув на авто, але на нього не пристали, бо інакше початок заходу, призначений на 12:00, затримався б на дві години.
Віце-прем’єр передав вибачення Петра Порошенка та оголосив, що глава держави візьме участь в урочистостях 29 січня в Києві.
Як відомо, там Військовому інституту телекомунікацій та інформатизації присвоять почесне найменування “імені Героїв Крут”.

Титри на початку трансляції “5-го каналу” сповіщали про присутність президента на заході

На офіційному мітингу біля села Пам’ятне Борзнянського району, який організовувала адміністрація президента, виступили також міністр культури Євген Нищук, Герої України Володимир Жемчугов та Василь Божок, архієпископ Чернігівський і Ніжинський УПЦ КП Євстратій (Іван Зоря), заступник голови адміністрації президента Ростислав Павленко.

Аудиторію мітингу становили переважно делегації ліцеїстів старших класів із 30 навчальних закладів середньої та професійної освіти військово-спортивного профілю із різних міст України. Вони прибули на станцію Крути з Києва спеціальним “Потягом єднання”.

“Серед ліцеїстів багато тих, чиї батьки виконують свій обов’язок в зоні проведення АТО або загинули, захищаючи суверенітет і територіальну цілісність України”, – повідомляє “5-й канал”.

Представникам ліцеїв, коледжів та училищ на урочистій церемонії перед строєм вручили синьо-жовті прапори з пам’ятними стрічками.

На мітингу відбулися прем’єрне виконання концертного маршу “Героям Крут”, хвилина мовчання, салют, покладання вінків до меморіалу “крутянцям”.

Фоторепортаж (кадри відео):

урочистий мітинг 28.01.2018 на станції Крути _1 урочистий мітинг 28.01.2018 на станції Крути _4 Жемчугов урочистий мітинг 28.01.2018 на станції Крути _2 урочистий мітинг 28.01.2018 на станції Крути _5 урочистий мітинг 28.01.2018 на станції Крути урочистий мітинг 28.01.2018 на станції Крути _3
<
>
Володимир Жемчугов на мітингу в Крутах, 2018 рік

Читайте також:
Безплатний поїзд і реконструкція. Україна відзначає 100-річчя бою під Крутами.
ПРОГРАМА

Як відомо, знаменний бій біля станції Крути відбувся 29 січня 1918 року – через тиждень після проголошення незалежності УНР. На залiзничнiй платформi в Крутах перебувало до 520 українських воякiв, юнакiв і студентiв, озброєних 16 кулеметами та однією гарматою. Російські окупанти під командуванням Михайла Муравйова вдесятеро переважали, мали бронепотяг та артилерію.
Військами УНР під Крутами командував Аверкій Гончаренко. Завдяки вигідній позиції і героїзму, українцям вдалося завдати росіянам значних втрат і стримати наступ більшовиків до темряви.
Загинуло до сотні воїнів УНР та близько 300 росіян.
28 розстріляних “крутянців” урочисто поховали в Києві на Аскольдовій могилі.

Загибель студентського куреня під Крутами увійшла в історію України як символ патріотизму й жертовності в боротьбі за незалежність.

У квітні 1918 року завдяки підтримці німецьких та австро-угорських військ (відповідно до Брестського договору) українці звільнили від більшовиків майже всю Україну. Таким чином, бій під Крутами став боєм за майбутнє України.

Читайте також:
Названо дату прем’єри фільму “Крути 1918”. Оприлюднено трейлер

Це були перші українські “кіборги”.
Країна відзначає річницю подвигу під Крутами (ВІДЕО)

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна