Після реабілітації в Болгарії до України повертається вже 20-та група УБД

 

Іще одна група учасників бойових дій на сході України повертається додому після двотижневого перебування в Болгарії.

Як повідомляє “Новинарня“, на летовищі в Софії в четвер, 23 січня, їх проводжали додому представники посольства України в Болгарії та української діаспори.

Курс медичної реабілітації в лікарні “Калероя” болгарського міста Хісаря для української сторони є безкоштовним.

Відповідно до міждержавної Угоди, витрати, пов’язані з проходженням фізіотерапії протягом двох тижнів та розміщенням, забезпечує болгарська сторона.

Витрати, пов’язані з міжнародним і місцевим транспортуванням, медичним страхуванням і харчуванням на період медичної реабілітації, забезпечує Трастовий фонд НАТО в Україні у сфері медичної реабілітації.

Місто Хісаря фахівцями було вибране не випадково, адже вже був напрацьований досвід і позитивні результати такої реабілітації наших поранених. Крім того, його мінеральні джерела використовувались для лікування легіонерів Римської імперії.

Вода гарно впливає не лише на травматичні ушкодження рухового апарату людини, а й використовується для очистки жовчного міхура та печінки, допомагає при артриті та ревматизмі.

Протягом усіх років, проекти реабілітації українських воїнів активно підтримує українська діаспора Болгарії.

Зазначимо, що проєкт реабілітації українських воїнів розпочався в Болгарії в 2015 році.

Його започаткували посольство України в Болгарії та почесні консули України в Болгарії в містах Пловдив, Бургас та Русе, які повністю взяли на себе фінансування цього проєкту.

Тоді групи поранених приїжджали один раз на три місяці, а загалом за три роки оздоровлення в Хісарі пройшли близько 75 осіб.

З середини 2018 року проєкт реабілітації українських поранених став результатом співпраці на міждержавному рівні.

Відтоді щомісяця до Болгарії прилітає група віськовослужбовців з 8-15 осіб. Група, яка повернулась до України сьогодні, вже 20-та. А загалом це приблизно 200 військових.

Підготувала: Олена Коцева, фото авторки

Як інформувала “Новинарня“, в Ірпені відкрили унікальний реабілітаційний центр для АТОвців. Аналог – у Лос-Анджелесі.

Читайте також:
Звільнені українські моряки пройдуть лікування і реабілітацію в Латвії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна