Уночі в ОП засідав оперштаб з питань катастрофи МАУ: про що говорили

 

Президент Володимир Зеленський заслухав звіт оперативного штабу з питань авіакатастрофи літака Боїнг-737 в Ірані. Наразі відпрацьовується кілька версій причин падіння літака, проводиться робота з родичами загиблих та відбувається збір ДНК для ідентифікації тіл.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в четвер, 9 січня, інформує пресслужба офісу президента

“Проводиться робота з родичами українців, які загинули в Ірані, їм надається психологічна допомога. Держава обов’язково проконтролює, щоб родини отримали всі страхові виплати. Крім того, відбувається збір ДНК родичів загиблих українців. Одним із головних завдань штабу є ідентифікація та репатріація тіл з Ірану”, – йдеться в повідомленні.

В ОП закликали не маніпулювати інформацією, допоки фахівці не дослідять обставини трагедії.

Також у пресслужбі додали, що борт із 45 українськими фахівцями для розслідування трагедії, ідентифікації та репатріації тіл вже приземлився в Ірані.

У нараді взяли участь Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук, секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов, міністр оборони України Андрій Загороднюк, міністр закордонних справ Вадим Пристайко, представники інших відомств.

Зеленський також пообіцяв “детальне і незалежне” розслідування катастрофи українського літака в Ірані, яке проведе створена іранською владою комісія. Про це президент заявив у нічному відеозверненні.

“Безперечним пріоритетом для України є встановлення причин авіакатастрофи. Ми обов’язково дізнаємося правду. Для цього буде проведено детальне і незалежне розслідування відповідно до норм міжнародного права. Розслідування авіакатастрофи здійснить комісія, створена організацією цивільної авіації Ісламської Республіки Іран”, – сказав Зеленський.

Президент України також зазначив, що очікує від іранської влади включення до складу комісії українських фахівців, які вже прибули до Тегерану.

“До Ірану у складі пошуково-рятувальної групи о 03:30 вже прибули 45 наших фахівців, зокрема з Державіаслужби, Національного бюро розслідувань авіаційних подій та інцидентів із цивільними повітряними суднами та представники МАУ. Ми очікуємо, що всі вони будуть включені до роботи комісії, в тому числі до розшифровки записів “чорних скриньок”. У разі необхідності до складу комісії можуть залучитись і інші необхідні експерти, які також прибули до Тегерану – це представники РНБО, СБУ, ДСНС, Міноборони, МЗС, МВС та інших держінституцій”, – сказав Зеленський.

За словами президента, відправлені до Ірану фахівці також мають здійснювати ідентифікацію та повернення загиблих до України.

Крім того, Зеленський анонсував телефонну розмову з президентом Ірану та закликав міжнародну спільноту долучитися до розслідування катастрофи.

Через авіакатастрофу в Україні позапланово перевірять авіакомпанії на дотримання норм безпеки.

“В Україні буде проведено позапланові та повні перевірки стану безпеки польотів МАУ та інших вітчизняних авіакомпаній. Українським громадянам рекомендовано утримуватися від відвідання даного регіону. До з’ясування всіх причин катастрофи українським авіакомпаніям заборонені польоту в повітряному просторі Ірану та Іраку”, – додав Зеленський.

Читайте також:
Пілот МАУ про катастрофу в Ірані: ймовірність технічної проблеми – мінімальна, помилки екіпажу – ще менша

Як писала “Новинарня“, у Тегерані вранці 8 січня після зльоту з міжнародного аеропорту імені імама Хомейні пасажирський “Боїнг-737” авіакомпанії МАУ зазнав катастрофи і впав неподалік летовища. Усі люди на борту літака загинули в аварії.

“Міжнародні авіалінії України” та Мінінфраструктури оприлюднили імена всіх 176 жертв аварії із семи країн. Серед них 11 українців (двоє пасажирів та дев’ять членів екіпажу), а найбільше – іранців.

Наразі невідомо, чи пов’язаний інцидент з протистоянням Ірану та США.

Влада Ірану вважає причиною катастрофи українського літака Boeing 737-800 технічну несправність, що спричинила пожежу в моторному відсіку лайнера. Тамтешні чиновники відкидають версію про те, що літак могли збити.

8 січня Рада національної безпеки та оборони України, за дорученням президента Володимира Зеленського створила оперативний штаб у зв’язку з авіакатастрофою літака МАУ в Ірані. Зеленський оголосив, що повертається з відпочинку в Омані до України.

У ніч на 8 січня Іран обстріляв ракетами дві американські бази на території Іраку.

Уряд України із 9 січня закрив вітчизняним авіакомпаніям польоти над Іраном та Іраком.

Читайте також:
У Тегерані розбився досвідчений військовий льотчик Сергій Хоменко

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна