Закон про скасування депутатської недоторканності вступив у дію

 

1 січня в Україні набув чинності закон “Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)”.

Документ було опубліковано 12 вересня 2019 року в парламентській газеті “Голос України”, а в прикінцевих положеннях закону зазначається, що він набуває чинності з 1 січня 2020 року.

Закон виключає зі статті 80 Конституції положення, що гарантує парламентарям депутатську недоторканність, а також неможливість бути притягнутими до кримінальної відповідальності, затриманими чи заарештованими без згоди Верховної Ради.

Водночас у статті 80 Конституції залишиться лише норма про те, що народні депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

Як відомо, законопроєкт №7203 зареєстрував у Верховній Раді VIII скликання президент Петро Порошенко. Парламент 19 жовтня 2017 року включив його до порядку денного та направив до Конституційного Суду для оцінки. Свій висновок щодо відповідності документа Основному закону КС відправив Раді 19 червня 2018 року.
Рада IX скликання у перший день роботи, 29 серпня 2019 року, ухвалила постанову про попереднє схвалення законопроєкту “Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України). 3 вересня депутати підтримали його в другому читанні 373 голосами “за”. 11 вересня президент Володимир Зеленський підписав цей закон.

Читайте також:
Рада зняла недоторканність депутатів за законом “cлуг народу”

Ухвалений Радою закон лише зацементував депутатську недоторканність, – “Голос”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна