Ухвалений Радою закон лише зацементував депутатську недоторканність, – “Голос”

 

Закон про зняття недоторканності фактично перетворився на “закон про цементування недоторканності”.

Як повідомляє “Новинарня“, таку думку висловив у середу, 18 грудня, нардеп від “Голосу” Ярослав Юрчишин. 

“Закон про зняття недоторканності фактично перетворився на закон про цементування недоторканності. Правками у комітету до другого читання було внесено такі пропозиції: жодна дія не може здійснюватися без присутності народного депутата. Тобто, наприклад, суд не може ухвалити рішення, якщо депутат не прийшов. Рішення відкладають до того моменту, поки народний обранець не з’явиться на засіданні суду… Знаючи про політичну залежність наших судів, ми розуміємо, що щодо одних депутатів робота в залі буде належною аргументацією відсутності, а для інших – ні. Є загроза вибіркового використання цієї норми”, – сказав Юрчишин.

Інше “слизьке місце” цього закону полягає в тому, що депутат попереджається заздалегідь про арешт його активів.

“А тепер уявіть: людину, яка ймовірно вчинила злочин, попереджають про те, що відбудеться конфіскація її активів. Що вона зробить? Правильно: одразу їх переведе кудись в офшорну юрисдикцію”, – коментує Юрчишин.

Також нардеп від “Голосу” аналізує поправку в закон від народного депутата від ОПЗЖ Георгія Мамки: депутата не можуть притягнути до відповідальності впродовж часу, поки він виконує свої повноваження. Це з моменту присяги і до часу складання таких повноважень. Фактично, 5 років, якщо його не призначать на іншу посаду.

“Йдеться про те, що ситуація може бути така: лише генеральний прокурор, зберігаючи монополію, може висунути обвинувачення народному депутатові. Народний депутат, тобто його адвокат, або не з’являється в суд, затягуючи справу, або приходить на засідання і кажуть, що, мовляв, ці дії депутат здійснював у час своїх повноважень, ось вам графік зустрічей із виборцями, роботи у комітетах, засідань Верховної Ради… А притягати до відповідальності за таких умов не можна, усе – справа закрита”, – прогнозує Юрчишин.

Як інформувала “Новинарня“, Рада проголосувала за закон про зняття недоторканності з депутатів у середу, 18 грудня.

Читайте також:
“Земельні” протести під ВР: померлий чоловік, Рада розійшлася, Білецький пообіцяв безстрокову акцію. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна