“Земельні” протести під ВР: померлий чоловік, Рада розійшлася, Білецький пообіцяв безстрокову акцію. ВІДЕО

доповнено, оновлено

Акція протесту проти ухвалення закону щодо ринку землі під Верховною Радою буде безстроковою.

Про це після сутичок “Нацдружин” біля ВР із поліцією заявив лідер партії “Національний корпус” Андрій Білецький.

“Акція, думаю, тепер стовідсотково буде безстроковою… Сюди поприїжджали селяни, щоб залишитись до дня голосування, було завдання точно не побитися з поліцією. Завдання одне – добитись результату і не допустити розпродажу землі. Тепер, скажімо так, з’явились нові стимули для того, щоб продовжувати”, – сказав Білецький, якого цитує “Укрінформ“.

Лідер “Нацкорпусу” зазначив, що не він раніше встановлював намети, однак “якщо ті, хто встановлював намети, будуть це знову робити – буде допомагати”.

Раніше поліцейські розібрали армійські намети, які перед цим встановили протестувальники на вулиці Грушевського біля Верховної Ради.
Ці дії супроводжувалися сутичками представників “Нацкорпусу” і “Нацдружин” із поліцією. Протестувальники кидали в поліцейських камінням, запалювали димові шашки та фаєри. Правоохоронці затримали кількох мітингувальників.
Одного з протестувальників забрала карета “швидкої”, передає “Укрінформ”.

“У Києві біля Верховної Ради, (…) силовики жорстоко побили чоловіка. За словами очевидців, поліцейські вивели його з Маріїнського парку і побили біля готелю “Київ”. Медики, які прибули під Раду, намагались привести чоловіка до тями та врешті забрали його у кареті «швидкої»”, – ідеться в повідомленні “Нацкорпусу”.

Сайт “НК” поширив відео із непритомним та медиками:

ДОПОВНЕНО. Колишній нардеп від Радикальної партії Дмитро Лінько написав у ФБ, що “це перший загиблий від режиму Зеленського” – в чоловіка зупинилося серце, врятувати його не вдалося. (Інформація потребує перевірки!) 

Невдовзі Лінько видалив пост.

Поліція підтвердила: в центрі Києва помер чоловік.

“Сьогодні об 11:30 на лінію 103 надійшла інформація про те, що чоловіку на вулиці Інститутській, 16 (за кілька кварталів від місця проведення акцій) стало зле. На виклик прибули лікарі, однак у кареті “швидкої” чоловік помер“, – йдеться у повідомленні.

За попередньою інформацією лікарів, смерть настала внаслідок гострого коронарного синдрому. Тіло направили на судово-медичну експертизу для встановлення причини смерті.

Як уточнив у коментарі ЗМІ голова ГУ Нацполіції Києва Андрій Крищенко, померлий – 1979 р.н. “За попередньою інформацією, вночі йому теж було зле”, – сказав начальник главку.

Голова “Нацкорпусу” вважає, що сутички були спровоковані владою.

“Зеленський за будь-яку ціну хоче продавити закон про продаж землі, тому були спровоковані сутички з учасниками акції протесту проти ухвалення відповідного закону… Не вдається довести народу, що це правильно, тому починаються репресії. Для цього й влаштували бійку”, – передала слова Андрія Білецького пресслужба партії.

“Приводом для побиття людей поліцією стало те, що люди перебувають на проїжджій частині, хоча сама поліція перекрила всю Грушевського від Лаври до готелю Дніпро ще о 8-й ранку. Тому сама поліція насправді і перекрила Грушевського. Організувала атаку з трьох сторін – все це нагадує найкращі роки Януковича”, – розповів Андрій Білецький.

За його словами, є багато питань щодо дій поліції під Верховною Радою.

“В найближчі дні спробуємо добиватись розбору по Міністерству внутрішніх справ, починаючи від міністра, закінчуючи ментами, які по-звірячому били людей. Будемо вимагати правової оцінки того, що трапилось”, – сказав лідер “НК”, наголосивши, що акція протесту триватиме надалі.

У ході сутичок Білецький перебував поруч із центром подій та з соратниками намагався пройти крізь кордон поліції до “побитих побратимів”.

Орієнтовно о 14:15 поліція пропустила машину “швидкої”, активісти разом із Білецьким намагалися прорватися слідом. Виникла невелика штовханина. Згодом поліція пропустила через кордон під ВР кількох активістів разом із Білецьким.

“Відкриття ринку землі для іноземців з можливістю купувати 200 тис. га одній фізичній особі – це означає, що вся країна буде продана транснаціональним корпораціям і українським (лише за паспортом) олігархам… Зеленський надзвичайно багато говорив про народовладдя, але, можливо, найважливіше питання українського десятиріччя, питання про землю, пробує тихцем протягнути через парламент без жодних референдумів. Хочеш бути чесним – залишайся чесним до кінця, проводь референдум. І ми всі чудово знаємо, яку відповідь дасть український народ 70 % – проти продажу землі. Зеленський, коли йшов, то знімав серіали, де називав себе слугою народу, але виявився слугою транснаціональних корпорацій“, – заявив Андрій Білецький на мітингу.

Як повідомляла “Новинарня“, 17 грудня під Верховною Радою відбуваються кілька масових акцій. Зокрема, це акції протесту щодо ринку землі, акції автовласників на єврономерах , щодо Трудового кодексу та ін.
На площі біля парламенту перебувають кілька тисяч осіб, триває мітинг.
Під ВР сталися сутички представників “Нацкорпусу” з поліцією, при цьому постраждали також журналісти.
В ході сутичок під Верховною Радою загони швидкого реагування Товариства Червоного Хреста України надали допомогу 16 постраждалим.

У зв’язку з сутичками на площі біля парламенту Рада відкрила й одразу закрила вечірнє засідання. Депутати розійшлися “для консультацій”.

Читайте також:
Ветерани не вивозили зброю із Золотого, а “червоною зоною” воно стало лише зараз, – Білецький

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна