МОУ просить не чіпати у шпиталі звільнених з полону військових

 

Міністерство оборони України просить громадськість і ЗМІ “з розумінням поставитися до необхідності надання первинної допомоги та реабілітації звільнених з полону військовослужбовців”, які 29 грудня поміщені в Головний військовий госпіталь у Києві.

Як передає “Новинарня“, про це повідомила пресслужба МОУ в неділю, 30 грудня.

Зазначається, що наразі доступ до звільнених з полону надано лише родичам та медичному персоналу.

“Варто наголосити, що лікування звільнених бійців потребує професійного підходу та спокою. Військовий шпиталь повністю забезпечений усім необхідним для професійної допомоги пацієнтам. Керівництво військової медичної установи знаходиться в постійній комунікації з бійцями та їх родичами, забезпечуючи усі необхідні їх потреби”, – сказано в повідомленні.

“Вкотре звертаємося до журналістів, волонтерів та небайдужих громадян поважати право на лікування та не турбувати наших героїв і медперсонал, надавши можливість професійним військовим медикам робити свою роботу”, – заявили в МОУ.

Напередодні пізно ввечері, 29 грудня, після зустрічі в аеропорту “Бориспіль” звільнені з полону ОРДЛО 12 українських військовослужбовців були доправлені до Головного військово-медичного клінічного центру “Головний військовий госпіталь”. Там їх зустріли міністр оборони Андрій Загороднюк та заступник секретаря РНБО, колишній перший заступник командувача ССО ЗСУ генерал-майор Сергій Кривонос.

За інформацією пресслужби МОУ, Загороднюк “привітав військовослужбовців з поверненням на мирну територію, подякував за витримку і незламність та запевнив, що кожному з них буде надано максимальну підтримку, лікування і реабілітацію”.

“У подальшому усі звільнені з полону бійці будуть оглянуті військовими лікарями та фахівцями медичної служби. У разі необхідності військовослужбовцям буде надано кваліфіковану медичну допомогу. Зокрема, буде проведено поглиблене медичне обстеження, до якого залучатимуться кращі фахівці медичної служби Збройних сил України та військові психологи”, – зазначили в МОУ.

Андрій Загороднюк і Сергій Кривонос зі звільненими військовими. Фото з ФБ

Як повідомив начальник Військового госпіталю генерал-майор медичної служби Анатолій Казьмирчук, попередньо усі військовослужбовці перебувають у задовільному стані.

“Ми чудово розуміємо, що умови перебування, в яких вони знаходилися усі ці роки, могли призвести як до виникнення, так і до загострення можливих хронічних хвороб, — зазначив генерал Казьмирчук. — Тому фахівцями нашого центру будуть проведені попередні обстеження. Але передусім ми надамо можливість нашим пацієнтам відпочити, аби завтра вранці вже більш докладно вивчити особливості перебігу тих чи інших захворювань. Ми почнемо всебічне обстеження, і в подальшому, окрім фізичного лікування, якщо в цьому буде потреба, обов’язково надамо можливість кожному пройти психологічну реабілітацію. Необхідні фахівці, які володіють цією методикою в нашому центрі є, і вони готові надати необхідну допомогу”.

Анатолій Казьмирчук запевнив, що військові лікарі зроблять усе можливе, щоб у найкоротші терміни звільнені з полону герої змогли повернутися до своїх домівок.

Як інформувала “Новинарня“, 29 грудня відбувся великий обмін утримуваними особами між Україною й ОРДЛО.
Про такий обмін “у зв’язку з конфліктом на Донбасі”, що має відбутись до кінця 2019 року, домовилися лідери країн “нормандської четвірки” на саміті в Парижі 9 грудня (починаючи з “усіх встановлених на всіх встановлених”). Сам факт обміну узгодили учасники ТКГ під час відеоконференції 23 грудня.

Зрештою Україна отримала 76 осіб (серед них – 12 військових, 64 цивільних).
На бік ОРДЛО були відпущені 123 людини, при цьому, за різними даними, від 14 до 19 осіб відмовилися їхати на окуповані території.

При цьому десятки українських військових залишилися в полоні.

Читайте також:
Звільнений з полону екс-“мер” Макіївки Савін розповів про тортури і полонених, що лишилися

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна