Новим головою НАЗК обрали прокурора Олександра Новікова

 

Конкурсна комісія обрала новим головою Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) прокурора Олександра Новікова.

Як передає “Новинарня“, про це на фінальному засіданні в понеділок, 16 грудня, заявив член комісії Тільман Хоппе, колишній експерт Ради Європи з питань боротьби з корупцією.

“Після інтенсивних обговорень, я гадаю, ми можемо відкрити результати нашого рішення. Це кандидат Олександр Новіков. Комісія оцінила його як кандидата, який найліпше відповідає критеріям”, – сказав Хоппе.

Зазначається, що за кандидатуру Новікова проголосували всі шість членів конкурсної комісії.

Його кандидатуру ще має затвердити Кабінет Міністрів.

Як розповів Хоппе, Олександр Новіков отримав один із найвищих балів під час загального тестування, коли перевіряли його навички, та високий бал за результатами психологічного тестування.

Новіков пропрацював в органах прокуратури Сумщини близько восьми років – з 2004 по 2012 рік, був слідчим. Згодом він переїхав до Києва, із 2014 року продовжив роботу в структурі Генеральної прокуратури (департамент нагляду за додержанням законів).

Досьє на Олександра Новікова оприлюднив юрист Вадим Валько:

Прокурор Департаменту нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності Генеральної прокуратури України.
Був претендентом на посаду голови/першого заступника голови САП.

Декларація – тут

Освіта: Національна юридична академія України імені Ярослава Мудрого, правознавство.

Основні тези зі співбесід:

  • найкращий механізм запобігання корупції – це забезпечення невідворотності покарання;
  • улюблена норма Конституції (ст.19): органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України;
  • прикладом бачить Сингапур;
  • згадав youcontrol.com.ua – Ю-Контрол DOZORRO Prozorro Clarity project, Ring як інструменти, що необхідно взяти вже напрацьовані інструменти і використовувати при автоматичній перевірці декларацій;
  • готовий ризикувати;
  • проходив навчання в Європолі, Євроюсті;
  • напряму працював з працівниками правоохоронних органів Німеччини, Франції, з представником ФБР у посольстві США в Україні, прокурорами департаменту юстиції США;
  • вважав і зараз вважає, що перше, чим мало б зайнятися НАБУ і САП на його думку – це розслідування 14 осіб із санкційного списку ЄС, а ГПУ не розслідувала належним чином ці справи;
  • 27.11 виступав від імені України на зустрічі прокурорів Європи та Середземноморського басейну, вільно володіє англійською;
  • найкраща форма залучення громадськості – це громадські ради;
  • цікаве питання було щодо можливості потенційного призначення його заступника, який би був геєм – не вважає, що тут наявні будь-які ризики і для нього така інформація не була б підставою для неподання такої кандидатури, в першу чергу його цікавлять професійні якості та доброчесність;
  • нещодавно успішно пройшов етап оцінювання прокурорів ГПУ;
  • отримував погрози і не раз. Але сказав, що участь кількох прокурорів у 1 справі убезпечує від реалізації таких погроз;
  • вважає, що у нас є проблема із професійною етикою представників юридичної спільноти: суддів, прокурорів та адвокатів;
  • державна служба – це “про служіння”, а завдання керівника НАЗК – створити такі умови, щоб туди йшли ті люди, які готові служити, а не займатися бізнесом на державній службі;
  • працівники НАЗК у своїй більшості є нормальними людьми, які просто “заплуталися”. Щодо середньої ланки (керівники управлінь та департаментів) – особисто не знайомий, але в
    є колишні колеги, які зараз працюють в НАЗК, і треба поспілкуватися з ними, а також з Ганною Соломатіною, і тоді скласти свою думку.

Останні слова на співбесіді:
“Сподіваюся, що ви зробите правильний вибір, а не такий, який стався із вибором керівника САП у 2015 році”.

З цікавого:
Був у групі прокурорів ГПУ в провадженні, де було складено повідомлення про підозру у вчиненні злочину слідчому Слідчого комітету РФ Артуру Найманову за незаконне притягнення до кримінальної відповідальності чотирьох громадян України (Корчинського, Яценюка, Мазура и Яроша) за нібито їх участь в збройних зіткненнях в Чечні в 1994-1995 роках і вбивстві 30 російських військових.

Був керівником у провадженні щодо несанкціонованої зміни результатів ЗНО, привласнення та легалізації коштів Державного бюджету України та Американських рад з міжнародної освіти.
Завищення результатів ЗНО надало незаконні переваги у доступі до вищої освіти сотням абітурієнтів: “З цих 200 осіб переважна більшість – діти працівників апарату Верховної Ради, народних депутатів колишнього скликання, в тому числі окремих перших керівників Верховної Ради. Є серед них керівники колишні Генеральної прокуратури, міністерства внутрішніх справ, міністерства оборони України. Я називаю ті органи, де зафіксовано десятки фактів таких дій. В тому числі Державна фінансова інспекція, зараз Державна аудиторська служба України”. Також там є діти колишніх суддів Вищих спеціалізованих судів.
По справі було направлено в суд два обвинувальні акти:
1) перший із них був скерований в 2016 році – в Солом’янський суд, який розглядав її до 08.09.2019 року і успішно передав її у ВАКС (був період, коли справа була підсудна ВАКС, поки депутати не внесли зміни і не уточнили підсудність Вищого антикосуду виключно за справами НАБУ). Зараз справу передано до Печерського суду. Обвинуваченими є: Директор УЦОЯО, його перший заступник і заступник, начальник – адміністратор реєстру результатів оцінювання і його заступника + двоє фіктивних підприємців;
– другий був скерований у 2018 році (результати ЗНО з 2008 по 2013 роки) стосовно п’ять осіб-працівників УЦОЯО до Печерського суду. З жовтня 2018 року досі не призначено жодного засідання.

Як розповів виконавчий директор Transparency International Ukraine Андрій Боровик, Новіков пройшов прокурорську атестацію в ГПУ.

“Щойно міжнародні та українські експерти визначились з кандидатом на голову НАЗК – це прокурор Департаменту нагляду за додержанням законів ГПУ Олександр Новіков. Який, до речі, нещодавно пройшов атестацію і в ГПУ”, – написав Боровик у фейсбуці.

“Я щиро сподіваюсь що досить швидко за пошуком у гугл «НАЗК» – буде вирізнятися не скандалами і преміями, а реальними прикладами боротьби з недобросовісним декларуванням та фінансуванням політичних партій”, – додав експерт.

Прокурор Новіков у фінальному відборі випередив сімох інших кандидатів, серед яких були відомі громадські антикорупційні активісти та представники НАБУ:

  • заступник керівника управління внутрішнього контролю НАБУ Микола Юпатін;
  • керівник Третього відділу детективів НАБУ Олександр Цивінський;
  • керівник управління внутрішнього контролю НАБУ Роман Осипчук;
  • професор кафедри кримінального та кримінально-процесуального права НаУКМА Микола Хавронюк;
  • голова правління ГО “Харківський антикорупційний центр” Дмитро Булах;
  • директор харківського теруправління НАБУ Юрій Кравченко;
  • антикорупційний експерт Програми сприяння громадській активності “Долучайся!” Іван Пресняков.

Як відомо, нова Верховна Рада 2 жовтня ухвалила закон про “перезавантаження” НАЗК, і 16 жовтня президент Володимир Зеленський підписав цей закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції”.
Документом передбачено, що голову НАЗК призначатиме не президент, а Кабінет Міністрів за результатами відкритого конкурсного відбору.
20 жовтня уряд тимчасово поклав виконання обов’язків голови НАЗК на Наталію Новак.
28 жовтня Кабмін створив конкурсну комісію з відбору на посаду голови НАЗК. Троє членів були рекомендовані міжнародними донорами, троє – обрані урядом.
У складі конкурсної комісії шестеро членів: Катерина Риженко, Віталій Шабунін, Ольга Кобилинська (Решетилова), Тільман Хоппе, Горан Клименчич, Майкл Сірс.
Комісія мала визначити переможця конкурсу до 18 грудня.
25 листопада Комісія з відбору голови НАЗК затвердила перелік з 30 кандидатів, які відповідають вимогам конкурсу. 6 грудня було оголошено короткий список претендентів.

Повні записи співбесід із фіналістами можна переглянути за посиланням.

Конкурс на голову НАЗК супроводжувала Transparency International Ukraine.

Читайте також:
Автоматизована перевірка декларацій: НАЗК отримало доступ до всіх 16 держреєстрів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна