Рада ухвалила закон щодо реформи НАЗК

 

Верховна Рада ухвалила закон, який змінює форму управління Національним агентством з питань запобігання корупції.

Як повідомляє “Новинарня“, за відповідний законопроєкт проголосували 237 народних депутатів, 233 з яких представники “Слуги народу”, передає “Українська правда”.

Згідно зі змінами, керувати діяльністю НАЗК замість п’яти членів буде голова, якого призначає і звільняє Кабінет Міністрів. Отже, форму управління НАЗК буде змінено з колегіальної на одноосібну.

У законі прописано вимоги й обмеження для претендентів на посаду голови Нацагентства.

Його призначатимуть на чотири роки, одна і та сама особа не зможе обіймати цю посаду двічі поспіль, а однією з підстав для звільнення буде висновок комісії з проведення незалежної оцінки ефективності діяльності НАЗК про неефективність такої діяльності. Голова агентства зможе призначити собі трьох заступників.

Закон набуває чинності наступного дня після публікації. З набуттям чинності цим законом достроково припиняються повноваження членів НАЗК, керівництва його апарату, членів громадської ради при агентстві.

Протягом двох місяців Кабінет Міністрів матиме забезпечити проведення конкурсу з відбору голови НАЗК. При цьому протягом п’яти робочих днів із дня набуття чинності законом Кабмін призначає тимчасово виконувача обов’язки голови НАЗК.

Велику кількість змін пропонується внести до закону про запобігання корупції.

Його дію поширено на посади в офісі президента України, яких призначає і звільняє глава держави, а також на посади патронатної служби згідно із законом про державну службу та на помічників суддів.

В законопроєкті також міститься норма про скасування державне фінансування партій, які не подолали 5% поріг на виборах до Верховної Ради.

Як інформувала “Новинарня“, на Комітеті ВР представили новий закон про СБУ.

Читайте також:
Зеленський зустрівся зі Столтенбергом: говорили про НАТО, українські реформи, флот і корупцію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна