Скандал: співробітниця НАЗК розповіла про корупцію в Агентстві

 

Працівників Національного агентства з питань запобігання корупції викликали до адміністрації президента для інструктажу щодо оприлюднення висновків перевірки електронних декларацій.

Про це на брифінгу у вівторок, 14 листопада, заявила колишня директор департаменту фінансового контролю і моніторингу способу життя НАЗК Ганна Соломатіна. 

Вона зазначила, що відповідна зустріч відбулася у вересні цього року.

“Зустріч в адміністрації президента проводив високопосадовець, який нині претендує на одну із ключових посад в Державному бюро розслідувань. Конкретно від нас вимагалось погоджувати з куратором з АП всі результати перевірок електронних декларацій”, – сказала Соломатіна.

“Суть в тому, що було по два висновки перевірки декларацій посадових осіб, одна  – яка не порушувала вимоги законодавства, інша – порушувала. Перед їх публікацією треба було узгоджувати, яку з них можна оприлюднити”, – зазначила чиновниця.

Співробітниця НАЗК відмовилася уточнювати, хто саме ця людина з АП, як проходила зустріч та інші деталі розмови. Натомість заявила, що всі подробиці виклала в своїй заяві до НАБУ.

Також Соломатіна уточнила, що на зустрічі були присутні й інші співробітники НАЗК, які зможуть у суді підтвердити її слова.

В адміністрації президента працює один із претендентів на пост голови ДБР – Олексій Горащенков, зазначає “Українська правда”. Він обіймає посаду першого заступника керівника головного департаменту стратегічного планування та оперативного забезпечення Адміністрації президента і проходив співбесіду на посаду голови ДБР 13 листопада.

Також на брифінгу Ганна Соломатіна звинуватила голову НАЗК Наталію Корчак у фальсифікаціях перевірок електронних декларацій.

“Насправді e-декларування використовується для покривання чиновників, лояльних до влади, розправи над неугодними та з метою особистого збагачення голови НАЗК та членів НАЗК. Результати перевірок фальсифікуються так, як це потрібно керівництву НАЗК”, – сказала Соломатіна.

За словами чиновниці, вона передала документи про факти корупції у НАЗК до Генеральної прокуратури, але їх повернули до Агенції без розгляду.

“Тому я змушена була звернутися до Антикорупційного бюро. Я передала детективам НАБУ усі матеріали та надала свідчення. Однак, щоб не вийшло так, як з Генпрокуратурою, я попросила депутатів допомогти мені донести цю інформацію до громадськості”, – сказала екс-директор департаменту фінансового контролю і моніторингу способу життя НАЗК.

“Мене особисто з двома колегами у вересні викликали до адміністрації президента – так званий куратор за НАЗК пропонував, щоб усі перевірки, проекти рішень про які будуть винесені на засідання НАЗК, у першу чергу розглядалися в адміністрації президента, а потім уже на засіданнях НАЗК”, – заявила вона.

“Я відмовилася це робити. У кінці вересня це повторилося – я знову відмовилася”, – повідомила Соломатіна.

“Після цього 25 вересня голова НАЗК одноосібно, без погодження із членами НАЗК, підписала незаконний наказ, яким віддала мій департамент підконтрольній, лояльній до себе людині. Відтоді всі документи мого департаменту мали бути завізовані цим “контролером”. Корчак незаконно зробила мій департамент підконтрольним своєму спільнику”, – сказала Соломатіна

Після цього вона написала заяву про звільнення. Написали заяви про звільнення також керівник апарату, голова радників голови НАЗК, директори інших департаментів, повідомила Соломатіна.

Вона заявила: “Голова і члени НАЗК займаються фальсифікацією результатів спеціальних та повних перевірок. Особисто я отримувала від голови НАЗК незаконні вказівки щодо повних перевірок окремих народних депутатів, щоб за результатами вони були “чесними” і “правдивими” в лапках, щоб не було порушень. Я відмовилася від цього”.

“Був ще один випадок, коли після моєї відмови скласти потрібний Корчак висновок щодо одного дуже високопоставленого чиновника голосування членів НАЗК все одно відбулося. Проте їхнє рішення, опубліковане на сайті НАЗК, не відповідало тому проекту, який підготував уповноважений мого департаменту і за який фактично голосували”, – додала Ганна Соломатіна.

Вона повідомила, що ініціювала перевірку діяльності свого департаменту з січня 2017 року до свого призначення у червні, і проведена перевірка виявила факти фальсифікації результатів спеціальної перевірки кандидатів на посади державної служби.

Крім того, члени НАЗК змушували представників департаменту Соломатіної перевіряти тих, хто не мав підлягати перевірці.

“Імовірно, це робили з метою політичної розправи або отримання хабарів”, – припустила чиновниця.

При цьому комісії не дали провести спецперевірки кандидатів на посади суддів Верховного Суду. “Їй керівництво заборонило підходити до шафи з документами”, – сказала Соломатіна.

“70% результатів спецперевірок кандидатів на посади не відправлялися органам, які робили запити, а отримувалися на руки в НАЗК, що створювало підґрунтя для зловживань”, – розповіла Соломатіна.

“За результатом внутрішнього аудиту мені стало відомо про численні факти роздрукування конфіденційних даних із системи по багатьох суб’єктах декларування. Мені невідомо, ким і яким чином будуть використані в подальшому ці дані. Це питання, на яке мають відповісти правоохоронні органи”, – розповіла також вона.

Читайте також:
Ситник заявив про тиск влади на НАБУ
й готовність порушити справу проти голови НАЗК Корчак

Голова НАЗК Наталія Корчак

З огляду на викладене, голова департаменту фінконтролю Ганна Соломатіна закликала владу відсторонити голову НАЗК Наталію Корчак на час розслідування.

“Повні перевірки восьми депутатів та міністрів, які мали закінчитися ще в травні, навіть не розпочиналися. Відповідальність за це несе особисто Корчак, яка не організовує роботу в НАЗК і не здійснює контроль за роботою підлеглих”, – заявила вона.

“Із приблизно півтора мільйона декларацій, які зараз є в системі, повністю перевірено всього 91 декларацію“, – навела дані Соломатіна.

На її думку, усі перевірки давно можна було б проводити автоматизовано, якби на це було рішення голови НАЗК.

Соломатіна додала, що Корчак блокувала її пропозиції щодо оптимізації роботи Агентства.

“Я звертаюся до Національного антикорупційного бюро, Спеціалізованої антикорупціної прокуратури, до народних депутатів з проханням допомогти в розслідуванні тих зловживань, які відбувалися і відбуваються в Національному агентстві з запобігання корупції. Я закликаю президента, прем’єр-міністра, голову Верховної Ради, народних депутатів відсторонити голову НАЗК від виконання на час проведення розслідування”, – заявила вона.

Соломатіна також закликала міжнародні організації втрутитися у ситуацію.

За даними “УП”, Ганна Соломатіна очолює департамент фінансового контролю НАЗК з 16 червня.
Наприкінці жовтня вона зголосилася надати інформацію щодо корупції і зловживань у НАЗК, повідомив народний депутат Мустафа Найєм.
Тепер вона оголосила про такі факти публічно.

Соломатіна на брифінгу зазначила, що раніше входила до методологічної ради Національного банку, коли його очолював Віктор Ющенко, спеціалізувалася на санації збанкрутілих підприємств, працювала в Мінекономіки тощо.

Джерело в НАЗК повідомило “Українським новинам“, що Соломатіну звільнили з посади керівника департаменту фінансового контролю і моніторингу способу життя 31 жовтня за її заявою.

Читайте також:
Поліція порушила справу щодо детектива НАБУ,
якого закрила вдома свекруха голови НАЗК Корчак

Реакція Банкової

В адміністрації президента заявляють, що там немає осіб, причетних до фальсифікації перевірки електронних декларацій.

“В адміністрації президента відсутні будь-які інструменти впливу на Національне агентство з запобігання корупції”, – сказали в прес-службі у коментарі “УП”.

У прес-службі зазначають, що відповідні заяви Ганни Соломатіної, очевидно, слід розглядати в площині її робочих та особистих стосунків з керівництвом НАЗК”.

“Прес-служба АП уповноважена заявити, що глава держави розраховує на ефективну роботу новостворених правоохоронних органів і вважає категорично неприйнятною інформаційну війну між цими відомствами, яка посилилася останніми днями і завдає шкоди суспільним інтересам”, – наголосили на Банковій.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна