Автоматизована перевірка декларацій: НАЗК отримало доступ до всіх 16 держреєстрів

 

Національне агентство з питань запобігання корупції у співпраці з Міністерством юстиції затвердило порядок автоматизованого доступу Системи логічного та арифметичного контролю декларацій до трьох останніх держреєстрів.

Як повідомила прес-служба НАЗК 1 листопада, таким чином, НАЗК має затверджені протоколи про доступ до усіх 16 реєстрів та баз даних, необхідних для перевірки декларацій в автоматизованому режимі.

Останніми рішеннями затверджено доступ до Спадкового реєстру, Єдиного реєстру довіреностей і Реєстру актів цивільного стану.

На даний час НАЗК разом з ДП “Національні інформаційні системи”, Міністерством цифрової трансформації, Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації проводить технічні роботи з підключення до цих трьох реєстрів.

“Для здійснення автоматизованої перевірки даних в деклараціях НАЗК підготувало та впровадило у січні 2019 року спеціальну програму – Систему логічного та арифметичного контролю. Зміни до закону «Про запобігання корупції», які набули чинності 18 жовтня, забезпечили НАЗК автоматизованим доступом до реєстрів, в яких міститься великий об’єм важливої під час перевірки декларацій інформації – Спадкового реєстру, Єдиного реєстру довіреностей і Реєстру актів цивільного стану”, – йдеться повідомленні Агентства.

В НАЗК уточнили, що декларації, які автоматично визначаються системою як такі, що мають найбільше корупційних ризиків, потрапляють у так звану “червону зону” для проходження процедури повної перевірки. Це переважно декларації осіб, які обіймають відповідальне або особливо відповідальне становище.

Ранжування декларацій Системою логічного та арифметичного контролю здійснюється повністю автоматично та без втручання працівників НАЗК, що повністю виключає корупційну складову, зазначили в Нацагентстві.

Як інформувала “Новинарня“, 20 жовтня т.в.о. голови НАЗК була призначена колишня депутатка від БПП Наталія Новак.

Читайте також:
Кабмін визначив склад комісії, яка обиратиме нового голову НАЗК

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна