Вибори в Британії: мандат Джонсону на Brexit, а Шотландії – навпаки

 

Консервативна партія здобула беззаперечну перемогу на виборах до парламенту в п’ятницю, 12 грудня, яка дозволить прем’єр-міністру Борису Джонсону реалізувати його план щодо виведення Великої Британії з Євросоюзу за кілька тижнів.

За повідомленням Reuters, консерватори отримують монобільшість у парламенті, і це найбільша перемога торі від часу тріумфу Маргарет Тетчер 1987 року.

За остаточними даними, Консерваторна партія здобула 364 мандати в парламенті з 650 місць. Досі консерватори мали 317 крісел (+66).

Натомість лейбористи отримали 203 мандати (-39), і це найгірший результат для партії з 1935 року. Поразка лейбористів сталася після того, як вони запропонували виборцям другий референдум щодо Brexit та радикальний соціалістичний уряд.

Лідер британської Лейбористської партії Джеремі Корбін після провальних для партії результатів виборів оголосив, що не очолюватиме табір лейбористів під час наступної кампанії.

Корбін вийшов до преси після того, як було офіційно підтверджено, що сам він зберігає парламентський мандат – він був переобраний в одному зі столичних округів, Північному Іслінгтоні, де він отримав понад 64% голосів виборців. Загалом у Лондоні лейбористи отримали перемогу, хоча, приміром, на окрузі Корбіна його підтримка впала на майже 9%.

Серед інших, 48 місць здобула Шотландська національна партія (+13), 11 місць – ліберальні демократи (-10), 8 – ірландські юніоністи DUP, 7 – ірландська “Шинн Фейн”, 4 – валлійські незалежники “Плайд Кемрі” тощо.

У партії Brexit Найджела Фараджа – 0 мандатів (для 275 кандидатів).

“Уряд отримав «потужний мандат» на завершення виходу країни з ЄС”, – заявив Джонсон.

“Британія прокинулася на світанку нової політичної ери”, – констатують автори аналітичної статті Times.

“…Ставка Джонсона на дострокові вибори виправдалася, це означає, що він швидко ратифікує угоду про Brexit, якої він досяг із ЄС, щоб Велика Британія могла вийти 31 січня – на 10 місяців пізніше, ніж планувалося спочатку.
Але Джонсон стикається з непростим викликом – досягти нових міжнародних торгових угод, зберігаючи позицію Лондона як провідного світового фінансового центру, а також цілісність країни”, – пише “ЄП”.

Водночас високий результат Шотландської національної партії (SNP) на виборах дозволяє вимагати від Лондона дозволу на проведення другого референдуму щодо незалежності Шотландії. Про це за підсумками виборів заявила перший міністр Шотландії Нікола Стерджен.

У Шотландії SNP виграла здобула 48 із 59 можливих мандатів, тоді як консерватори – лише 6.

Перший міністр Шотландії вже пообіцяла перед Різдвом відправити лист прем’єр-міністру з проханням надати шотландському парламенту повноваження призначити другий референдум щодо незалежності.

При цьому Стеджен заявила, що не буде робити вигляд, ніби всі, хто голосував за партію, обов’язково підтримують незалежність. Але, за словами Стерджен, це було “чітке схвалення Шотландії на те, щоб вирішувати майбутнє самостійно”.

“Шотландія послала дуже чіткий сигнал – ми не хочемо уряду Бориса Джонсона, ми не хочемо залишати ЄС. У Бориса Джонсона є мандат, щоб вивести Англію з ЄС, але він повинен визнати, що в мене є мандат, щоб дати Шотландії вибір для альтернативного майбутнього”, – глава уряду Шотландії.

Президент України Володимир Зеленський привітав прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона з перемогою на парламентських виборах.

“Щиро вітаю Бориса Джонсона з перемогою! У цей ключовий період для Великої Британії ми бажаємо благополуччя нашим британським друзям і союзникам. Готовий працювати разом на благо наших народів, а також миру та процвітання у Європі”, – йдеться в дописі президента в Twitter.

Парламент Британії був розпущений у листопаді після того, як він не зміг схвалити угоду з ЄС до 31 жовтня, що призвело до відтермінування Brexit.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна