Віче “Червоні лінії” на Майдані: побажання Зе і кинуті яйця в Порошенка. ФОТОРЕПОРТАЖ

 

фото: Ганни Велігдан, “Новинарня

У неділю, 8 грудня, на Майдані Незалежності в Києві відбулося віче “Червоні лінії”, учасники якого нагадують владі про національні інтереси напередодні зустрічі лідерів “нормандської четвірки”.

Як повідомляє “Новинарня“, біля стели Незалежності змонтована сцена, на якій виступили музиканти, політики та громадські діячі.

Віче відкрила група “OT VINTA”, яка виконала зокрема “Гімн ОУН” (“Зродились ми великої години”). Надалі грали також інші гурти, зокрема “Мандри”.

Державний Гімн насамкінець виконав Тарас Компаніченко і “Хорея козацька”.

Один з організаторів мітингу, лідер партії “Європейська солідарність” Петро Порошенко, заявив, що на вічі присутні 20 тисяч людей.

Учасники маніфестації, передусім перед сценою, тримали партійні прапори (найбільше – ВО “Свобода” і “Європейської солідарності”), державні й червоно-чорні стяги, численні плакати та ін. У деяких людей на рукавах жовтий скотч, як в українських бійців АТО 2014 року. Багато людей приїхали з регіонів.

Вони періодично скандували: “Ні капітуляції!”, “Разом – сила!”, “Україна це Європа!”, а також “Зелю геть!”, “Путін – х***ло” тощо. Слідом за ораторами вигукували гасла на підтримку Білорусі.

Організатори наголосили, що це мирна акція, яка “має бути почута у владних кабінетах”.

“Чому ми сьогодні тут? Бо завжди в часи, коли перед Україною була небезпека, українці виходили на майдани, щоб захистити Україну, – сказав перший із промовців, колишній голова Верховної Ради і секретар РНБО, а нині нардеп від “ЄС” Андрій Парубій. – Ми тут, щоб показати, що будь-який план, сценарій Путіна в Україні не пройде, що ми його не допустимо. Що Україна підніметься і встане, якщо буде будь-яка загроза для української державності”.

“Не миру хоче Путін. Путін хоче знищення української незалежності. Ми сьогодні тут, щоб окреслити «червоні лінії» для переговірників в Парижі”, – заявив Парубій.

Із промовами зі сцени виступили також один із лідерів кримських татар, колишній політв’язень, народний депутат від “ЄС” Ахтем Чийгоз, екснардеп від “Свобода” Андрій Іллєнко, депутатка від “Голосу” Інна Совсун, поет Дмитро Павличко тощо.

На мітингу присутні лідер партії “Голос” Святослав Вакарчук (зі сцени він не виступав, але давав коментарі журналістам), колишній політв’язень із Криму Володимир Балух, ексголова УІНП, депутат від “ЄС” Володимир В’ятрович та багато інших.

“Як історик я знаю, якою була роль Росії в нашому минулому. Це роль ліквідатора нашої державності”, – нагадав Володимир В’ятрович.

“З 1991 року ми вже в незалежній Україні мали різні влади, представників різних політичних сил, але їх об’єднує одна ключова помилка – вони будували свої стратегії, зовнішню і внутрішню політику на вкрай хибній тезі, яка звучить: «Росія не ворог, ворог не Росія». Українська влада від 1991 року вірила, що з Росією можна домовлятися, з Росією можна співпрацювати, з Росією можна торгувати, Росії можна довіряти. 2014 рік перекреслив цю помилку, постмайданна влада стала першою, яка зрозуміла, що

Росія – це ворог.

Вона зрозуміла, що є потреба у мобілізації всіх українських сил з усього світу, які підтримують Україну, для того, щоб стримувати ворожий настрій Росії”, – наголосив В’ятрович, додавши, що українці вийшли на віче, щоб діюча влада не робила помилок щодо спроб домовлятися з Росією.

Фото: пресслужба партії “Європейська солідарність”

Зі сцени виступив також лідер “ЄС”, президент 2014-2019 років Петро Порошенко, якого підтримувала дружина Марина.

Його появу зустріли різними вигуками, вітаннями й оплесками.

Як розповідає кореспондент “Новинарні” Ганна Велігдан, невідомий кинув у Порошенка два яйця, але не влучив.

Виступ Петра Порошенка:

Петро Порошенко відзначив, що влада зумисне призначила день жалоби за загиблими в пожежі в Одесі на 8 грудня – анонсовану дату “Майдану”. При цьому він висловив слова співчуття і підтримки “своїй рідній Одесі”.

“Ви помиляєтеся, Майдан – не такий”, – сказав Порошенко, заявивши про перешкоди, які чинилися цьому вічу.

Експрезидент наголосив, що цей мітинг – не проти Зеленського, “а проти країни-агресора”, що він – на підтримку України та її інтересів.

“Ми щиро бажаємо успіху українській делегації [на “нормандських переговорах” у Парижі]… Але в тому числі ми тут, що не допустимо української поразки, за яку було заплачено таку високу ціну”, – сказав Петро Порошенко.

Фото: пресслужба партії “Європейська солідарність”

“Ми всі зібрались тут для того, щоб голос з київського віча був почутий у Парижі. Був почутий Ангелою Меркель – надійним другом України, з якою я зустрічався два тижні тому на з’їзді Європейської народної партії у Загребі. Де ми отримали чітку позицію Німеччини на підтримку суверенітету та територіальної цілісності України”, – сказав Порошенко і закликав подякувати Меркель. Майдан за ним скандував: “Дякуємо!”

“Ми за те, щоб з нами був народ Франції. І це повідомлення Еммануелю Макрону, Президенту Французької Республіки. Не можна йти на будь-які поступки Путіну, поки не буде звільнений останній клаптик української землі”, – наголосив Петро Порошенко.

“Ми тут, щоб голос звідси був почутий і українським президентом. Це надзвичайно важливо. У нас є підстави наполягати на цьому. Всі пам‘ятають його прагнення стати на коліна перед Путіним? Цього не можна робити”, – застеріг Петро Порошенко, але перервав юрбу, попросивши не кричати “ганьба”.

“Пам’ятаєте, як нам казали, що війна подовжується лише тому, що хтось на ній заробляє, а не тому, що до нас вторгся Путін? Ми маємо продовжувати доводити світові: відповідальність за війну лежить на Кремлі й особисто на Путіну. І ми не дамо їм це «заговорити»”, – наголосив експрезидент.

“Нам говорили: «закінчити війну дуже просто, треба просто перестати стріляти». Майже вісім місяців пройшло, і нарешті пройшло протверезіння, що центр війни – у Росії”, – зазначив лідер “Європейської солідарності”.

Він нагадав слова президента Європейської народної партії, колишнього президента Європейської Ради Дональда Туска: “Якщо ви здасте Україну – ви здасте Європу. Без вільної України не може бути вільної Європи”.

Як і інші промовці, Петро Порошенко закликав владу на переговорах у Парижі захистити інтереси України передусім у безпековій складовій.

Після виступу Порошенка значна частина учасників віча почали розходитися, інші – залишилися на Майдані, скандували, пританцьовували.

На майдані та поблизу нього були присутні правоохоронці, представники поліції діалогу, медики; повідомляють також про багатьох “людей у штатському”.

Фінальний гімн (“Хорея козацька”): 

За планом, акція продовжиться “Вартою на Банковій” біля офісу президента і триватиме всю ніч. Активісти планують встановити там наметове містечко. У великому наметі там виступатимуть барди, проводитимуться лекції, демонструватимуться фільми тощо.

Подібні віча 8 грудня пройшли також у багатьох інших великих містах України. При цьому у Львові акція відбулася без партійної символіки.

Як інформувала “Новинарня“, цього тижня фракції партій “Європейська солідарність”, “Голос” і ВО “Батьківщина” в парламенті зробили спільну заяву щодо недопущення порушення національних інтересів України напередодні зустрічі в “нормандському форматі” та закликали на віче 8 грудня.

Як відомо, 9 грудня в Парижі відбудеться зустріч у “нормандському форматі” лідерів України, Франції, Німеччини та Росії.

Читайте також:
“Він дуже обережний”: Пристайко розкрив проєкт рішення саміту нормандської четвірки

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна