На Донеччині попрощалися з убитим активістом Артемом Мирошниченком. ФОТО, ВІДЕО

 

Фото: Анастасія Федченко, Новинарня

У неділю, 8 грудня, в місті Бахмут на Донеччині попрощалися з убитим українським активістом, волонтером Артемом Мирошниченком.

Як повідомила присутня на жалобній церемонії журналістка “Новинарні” Анастасія Федченко, на церемонію прощання прийшло більше сотні людей, серед яких також військові і громадські активісти. Деякі приїхали з інших міст.

Труну з тілом новоспочилого несли військовослужбовці Збройних сил України.

Отець Сергій, капелан Православної церкви України, який відправляв панахиду в Бахмуті, порівняв Артема з Олексою Тихим і Василем Стусом – вихідцями з Донбасу, загиблими за українську ідею.

Процесія з синьо-жовтими та червоно-чорними прапорами (загалом майже два десятки) пройшла від будинку Мирошниченків, через місце, де на Артема було скоєно напад, через міст над річкою Бахмуткою.

Один з активістів приніс свою мініколонку і ввімкнув запис жалобної пісні “Пливе кача”.

Надалі труну повантажили на машину, яка повезла тіло Мирошниченка до смт Ямпіль (Лиманська територіальна громада). Артема поховають на кладовищі Ямполя поруч із рідними.

Учасників процесії запросили поїхати з Бахмута до Ямполя.

Фотогалерея – Анастасія Федченко, Новинарня:

похорон Артема Мирошниченка - Бахмут (1) похорон Артема Мирошниченка - Бахмут (18) похорон Артема Мирошниченка - Бахмут (26) похорон Артема Мирошниченка - Бахмут (25) похорон Артема Мирошниченка - Бахмут (21) похорон Артема Мирошниченка - Бахмут (28) похорон Артема Мирошниченка - Бахмут (27) похорон Артема Мирошниченка - Бахмут (15) похорон Артема Мирошниченка - Бахмут (14) похорон Артема Мирошниченка - Бахмут (12) похорон Артема Мирошниченка - Бахмут (10) похорон Артема Мирошниченка - Бахмут (8) похорон Артема Мирошниченка - Бахмут (6) похорон Артема Мирошниченка - Бахмут (5) похорон Артема Мирошниченка - Бахмут (2)
<
>

Читайте також:
“Ця кров волає до неба”. Оксана Забужко на смерть Артема Мірошниченка

Артем Мирошниченко

Як інформувала “Новинарня“, ввечері 29 листопада в Бахмуті два молодики 16 і 17 років, напали на громадського діяча, волонтера, прибічника ВО “Свобода” Артема Мирошниченка.

Як зазначають знайомі Мирошниченка, спортсмени побили активіста за те, що на їхні запитання він відповів українською мовою.

2 грудня Артемівський міськрайонний суд (м. Бахмут Донецької області) обрав запобіжний захід для 16-річного бійця ММА Миколи Барабаша: згідно з рішенням судді Олександра Любчика, на час слідства хлопець перебуватиме під цілодобовим домашнім арештом.

Проукраїнську громадськість Бахмута обурило рішення суду щодо занадто м’якого запобіжного заходу, а також те, що засідання проходило у закритому режимі – з залу вивели навіть родичів постраждалого, мотивувавши тим, що прокуратура не надала документів про їхні родинні стосунки з потерпілим. Адвокат обвинувачуваного говорила російською, а її підзахисний Барабаш навіть вимагав перекладача з української. Про це поінформував бахмутський активіст Віктор Горобець. Він також висловив припущення, що напад на Мирошниченка був спланований заздалегідь.

Після побиття 36-річний Мирошниченко перебував у комі. У п’ятницю, 6 грудня, активіст помер від отриманих травм.

Після цього підозру Миколі Барабашу перекваліфікували на частину 2 тієї ж статті 121 Кримінального кодексу України: “Умисне тяжке тілесне ушкодження” (…“що спричинило смерть”).
Раніше хлопцю загрожувало від 5 до 8 років ув’язнення, тепер покарання збільшилось з 7 до 10 років за ґратами.

7 грудня суд обрав запобіжний захід для 17-річного Олександра Баришка — другого фігуранта справи. Згідно з рішенням судді Артемівського суду Ольги Конопленко, раніше судимий за грабіж Баришок проведе 2 місяці в СІЗО без права внесення застави.

Також на засіданні 7 грудня з матеріалів справи стало відомо, що Мирошниченка били обидва хлопці (раніше повідомлялося, що лише один із двох). Це зафіксували відеокамери з будинків поряд та відеореєстратор з машини, яка була припаркована біля місця побиття.
Мати підозрюваного на суді згадала, що в день нападу син із другом (Миколою Барабашем) прийшли до них додому, руки були в крові, і Барабаш пропонував повернутися та “добити” когось.

7 грудня пресслужба Артемівського міськрайонного суду назвала “недостовірною та неправдивою” інформацію, нібито Артема Мирошниченка вбили через конфлікт на мовному ґрунті.

Читайте також:
Суд відправив під цілодобовий домашній арешт підлітка, який побив активіста з Бахмута

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна