Мріяв стати кілером: суд обрав запобіжний захід для другого з підлітків, які били бахмутського активіста за українську мову

 

Суд обрав запобіжний захід для 17-річного Олександра Баришка — другого фігуранта справи про побиття громадського діяча Артема Мирошниченка, який від завданих травм через тиждень помер у лікарні.

Згідно з рішенням судді Артемівського міськрайонного суду Ольги Конопленко, Баришок проведе 2 місяці в СІЗО без права внесення застави, повідомляє місцевий сайт “Вільне радіо“.

Повідомляється, що засідання відбувалося у відкритому режимі.

Олександр Баришок уже має судимість за грабіж. За вироком від 21 листопада цього року, йому присудили 5 років ув’язнення з 1 роком випробувального терміну. Суд врахував цю обставину при обранні запобіжного заходу.

Прокуратура серед аргументів навела також характеристику з ліцею, де підозрюваний навчався на тракториста. Там Баришка описують як хлопця “з неадекватною поведінкою”.

Прикметно, що у творі з української мови на тему “Ким я хочу стати” Олександр написав, що хоче бути кілером.

Повідомляється також, що Баришок має чинний пропуск на непідконтрольну територію та користується ним, їздить в ОРДЛО. Зареєстрований він в Ясинуватій.

Також засіданні 7 грудня з матеріалів справи стало відомо, що Мирошниченка били обидва хлопці (раніше повідомлялося, що лише один із двох). Це зафіксували відеокамери з будинків поряд та відеореєстратор з машини, яка була припаркована біля місця побиття.

Мати підозрюваного на суді згадала, що в день нападу син із другом (Миколою Барабашем) прийшли до них додому, руки були в крові, і Барабаш пропонував повернутися та добити когось.

Олександру Баришку було оголошено підозру за ч.2 ст. 121 ККУ “Умисне нанесення тілесних ушкоджень”.

Як інформувала “Новинарня“, ввечері 29 листопада в Бахмуті невідомі напали на громадського діяча Артема Мирошниченка.

Як зазначають знайомі Мирошниченка, спортсмени побили активіста за те, що на їхні запитання він відповів українською мовою.

Наступного дня правоохоронці знайшли нападників. Ними виявились двоє неповнолітніх спортсменів. Тоді повідомлялося, що бив Мирошниченка лише один із них (Барабаш), а інший нібито стояв і дивився. Нападник пояснив, що просто вирішив перевірити свої навички боротьби.

2 грудня суд обрав запобіжний захід для 16-річного Миколи Барабаша: згідно з рішенням судді Олександра Любчика, на час слідства хлопець перебуватиме під цілодобовим домашнім арештом.

Проукраїнську громадськість Бахмута обурило рішення суду щодо занадто м’якого запобіжного заходу, а також те, що засідання проходило у закритому режимі – з залу вивели навіть родичів постраждалого, мотивувавши тим, що прокуратура не надала документів про їхні родинні стосунки з потерпілим. Адвокат обвинувачуваного говорила російською, а її підзахисний навіть вимагав перекладача з української. Про це поінформував бахмутський активіст Віктор Горобець. Він також висловив припущення, що напад на Мирошниченка був спланований заздалегідь.

Після побиття 36-річний Мирошниченко перебував у комі. У п’ятницю, 6 грудня, активіст помер від отриманих травм.

Після цього підозру Миколі Барабашу перекваліфікували за іншою частиною тієї ж статті “Умисне тяжке тілесне ушкодження” (…“що спричинило смерть”). Раніше хлопцю загрожувало від 5 до 8 років ув’язнення, тепер покарання збільшилось з 7 до 10 років за ґратами.

Артема Мирошниченка поховають 8 грудня в Ямполі (після прощання в Бахмуті).

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна