Суд Бахмута заперечує, нібито активіста Мирошниченка вбили за українську мову

 

Пресслужба Артемівського міськрайонного суду (м. Бахмут Донецької області) назвала “недостовірною та неправдивою” інформацію, нібито місцевого активіста Артема Мирошниченка вбили через конфлікт на мовному ґрунті.

Як передає “Новинарня“, відповідну заяву суд зробив у суботу, 7 грудня.

“Після розгляду судом клопотання слідчого про обрання запобіжного заходу неповнолітньому, який підозрюється у вчиненні злочину відносно активіста та волонтера м. Бахмута, у публікаціях та особистих коментарях в соціальних мережах розповсюджується інформація про те, що цей злочин був скоєний на ґрунті ненависті до української мови та України. Поширена інформація ґрунтується на неправдивих даних та є недостовірною. У ході закритого судового засідання, яке проводилось судом 02 грудня, таких фактів не встановлено та не виявлено”, – сказано в повідомленні суду для преси.

Як інформувала “Новинарня“, ввечері 29 листопада в Бахмуті два молодики 16 і 17 років, напали на громадського діяча Артема Мирошниченка.

Як зазначають знайомі Мирошниченка, спортсмени побили активіста за те, що на їхні запитання він відповів українською мовою.

2 грудня суд обрав запобіжний захід для 16-річного бійця ММА Миколи Барабаша: згідно з рішенням судді Олександра Любчика, на час слідства хлопець перебуватиме під цілодобовим домашнім арештом.

Проукраїнську громадськість Бахмута обурило рішення суду щодо занадто м’якого запобіжного заходу, а також те, що засідання проходило у закритому режимі – з залу вивели навіть родичів постраждалого, мотивувавши тим, що прокуратура не надала документів про їхні родинні стосунки з потерпілим. Адвокат обвинувачуваного говорила російською, а її підзахисний навіть вимагав перекладача з української. Про це поінформував бахмутський активіст Віктор Горобець. Він також висловив припущення, що напад на Мирошниченка був спланований заздалегідь.

Після побиття 36-річний Мирошниченко перебував у комі. У п’ятницю, 6 грудня, активіст помер від отриманих травм.

Після цього підозру Миколі Барабашу перекваліфікували за іншою частиною тієї ж статті “Умисне тяжке тілесне ушкодження” (…“що спричинило смерть”). Раніше хлопцю загрожувало від 5 до 8 років ув’язнення, тепер покарання збільшилось з 7 до 10 років за ґратами.

7 грудня суд обрав запобіжний захід для 17-річного Олександра Баришка — другого фігуранта справи. Згідно з рішенням судді Артемівського міськрайонного суду Ольги Конопленко, раніше судимий за грабіж Баришок проведе 2 місяці в СІЗО без права внесення застави.

Також засіданні 7 грудня з матеріалів справи стало відомо, що Мирошниченка били обидва хлопці (раніше повідомлялося, що лише один із двох). Це зафіксували відеокамери з будинків поряд та відеореєстратор з машини, яка була припаркована біля місця побиття.
Мати підозрюваного на суді згадала, що в день нападу син із другом (Миколою Барабашем) прийшли до них додому, руки були в крові, і Барабаш пропонував повернутися та добити когось.

Артема Мирошниченка поховають 8 грудня в Ямполі (після прощання в Бахмуті).

Читайте також:
“Ця кров волає до неба”. Оксана Забужко на смерть Артема Мірошниченка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна