“Або місцеві вибори й особливе самоврядування, або стіна”: Єрмак про долю ОРДЛО після “Нормандії”

 

Президент Володимир Зеленський за результатами запланованої на 9 грудня в Парижі зустрічі лідерів країн “нормандської четвірки” (Україна, Німеччина, Франція, РФ) має план провести місцеві вибори в ОРДЛО одночасно з усією територією України.

Про це заявив помічник президента України Андрій Єрмак під час зустрічі з лідером партії “Голос” Святославом Вакарчуком у Лондоні в четвер, 5 грудня, передає “Інтерфакс-Україна”. Зустріч організував Королівський інститут міжнародних відносин Chatham House і Рада зовнішньої політики “Українська призма”.

“Ми хочемо провести вибори одночасно у всій Україні 31 жовтня 2020 року“, – сказав помічник президента.

“Результат розгляду Мінських угод – це проведення місцевих виборів в ОРДЛО… Вибори можуть відбутися тільки за українськими законами, і контроль над кордоном [з РФ] в день виборів має бути в України”, – наголосив Єрмак.

За його словами, після “нормандської” зустрічі Зеленський також буде готовий внести законопроєкт про продовження терміну дії наявного наразі закону “Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей”.

“За результатами зустрічі в Парижі президент буде готовий внести проєкт із продовження чинного закону “про особливий статус”. Потім ми можемо внести зміни до закону в частині імплементації формули Штайнмаєра”, – сказав Єрмак.

“Що таке особливий статус і особливості місцевого самоврядування? Ми відкидаємо розмови про федералізацію України, і ми ніколи на це не підемо. У результаті реформи децентралізації місцеві органи влади отримають більше повноважень. До цього ОРДЛО можуть отримати додаткові повноваження, які ніколи не позначатимуть, що це є федералізація чи якісь автономні республіки чи щось подібне. Окремі райони з додатковими повноваженнями місцевих органів влади. Територіальна цілісність не обговорюється – це все територія України. Це кордон між РФ і Україною, де є наші прикордонники і під контролем України”, – пояснив Єрмак.

Помічник глави держави зазначив, що Україна готова виконати один із пунктів Мінських угод – “конституційна реформа, в основі якої децентралізація”, але при цьому наголосив, що федералізація держави є неприйнятною.

Водночас, за словами Єрмака, влада України готова “побудувати стіну” на Донбасі, якщо мирні переговори з Росією зазнають невдачі.

“Ми не будемо витрачати багато часу, якщо ми не побачимо з російської сторони бажання виконувати “Мінськ”. Ми не будемо чекати роками, ми визначили обмежений час”, – сказав Єрмак, якого цитує “Європейська правда”.

Він не уточнив, скільки часу готові чекати у президента, але раніше у розмовах із представниками команди Зеленського неофіційно звучало, що ясність щодо мирного врегулювання має з’явитися у першій половині 2020 року, пише “ЄП”.

“І безумовно, хочу сказати, що Україна зробить все від нас залежне, щоб добитися припинення війни і миру дипломатичним шляхом. Але ми, безумовно, маємо і “план Б”, – зазначив Єрмак.

За його словами, “план Б” полягає у тому, щоб “збудувати стіну і жити далі”.

“Якщо ми не побачимо сьогодні готовності з боку РФ йти до мирного процесу, до виконання Мінських домовленостей, що ж, будемо тоді не в фігуральному плані будувати стіну і жити далі. У нас є друзі, будемо залучати і брати їхній досвід. Я маю на увазі в першу чергу Ізраїль“, – сказав помічник президента.

Читайте також:
У Зеленського готові змінити Конституцію після “нормандського саміту”

Як повідомляла “Новинарня“, зустріч лідерів України, Німеччини, Франції та Росії у т.зв. “нормандському форматі” запланована на 9 грудня в Парижі.

Прийняття Києвом “формули Штайнмаєра” і розведення військ у Золотому й Петрівському було названо умовами Росії щодо проведення зустрічі у “нормандському форматі”. Ці заходи відбулися. Зокрема, дзеркальне розведення сил і засобів на ділянці №3 в районі Богданівка-Вікторівка-Петрівське на Донеччині закінчилося 11 листопада.

3 грудня міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що попередньо вже відомий зміст проєкту рішення саміту в нормандському форматі, узгоджений чотирма державами до зустрічі 9 грудня.

Читайте також:
Кремль планує особисту зустріч Зеленського і Путіна під час саміту “нормандської четвірки”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна