Фігуранта справи MH17 Цемаха оголосили в розшук

 

Служба безпеки України оголосила в розшук бойовика “ДНР”, фігуранта справи про збиття малайзійського “Боїнга” на Донбасі у 2014 році Володимира Цемаха, який 7 вересня був переданий Росії згідно з умовами обміну полоненими.

Про це повідомляють на сайті МВС.

Цемаха внесено до списку розшукуваних осіб за підозрою в участі в терористичній групі і здійсненні терористичного акту, що призвів до загибелі людей.

На сайті вказано, що Цемах розшукується, як особа, що переховується від слідства. При цьому датою зникнення підозрюваного вказано 23 вересня 2019 року.

Як інформувала “Новинарня“, в кінці червня 2019 року Служба безпеки України захопила на Донбасі російського бойовика – колишнього начальника протиповітряної оборони так званої слов’янської бригади “ДНР” Володимира Цемаха.
Відставника вивезли з окупованої території (із міста Сніжне) 27-28 червня через лінію розмежування в результаті спецоперації, у непритомному стані – його нібито оглушили ударом по голові, накачали психотропними речовинами і вивезли з ОРДО через КПВВ “Мар’їнка” за підробленими документами під виглядом паралізованого пенсіонера. Офіційно Цемах був затриманий уже на підконтрольній Україні території.

У Києві Цемах був арештований на два місяці. 30 липня Апеляційний суд відмовився відпускати його з-під варти.  3 вересня арешт був продовжений.

За даними української влади, Цемах брав активну участь в бойових діях влітку-восени 2014 року, очолював підрозділ протиповітряної оборони у складі зенітних установок ЗУ-23, сформований у Сніжному.

В одному з відеоінтерв’ю 2015 року Цемах розповідав про свою ймовірну причетність до операції зі збиттям малайзійського “Боїнга” МН17 роком раніше:

“Я ЦЬОГО ПАЦАНА ВИТЯГАВ, Я ЦЕЙ “***” ХОВАВ”, – РОЗПОВІВ ЦЕМАХ ПРО ЗБИТИЙ 17 ЛИПНЯ 2014 РОКУ МАЛАЙЗІЙСЬКИЙ “БОЇНГ-777” РЕЙСУ MH17.

Крім свідчень у справі про знищення “Боїнга”, Володимир Цемах мав би бути відповідачем за обвинуваченнями у вбивствах українських військовослужбовців.
У відеоінтерв’ю 2015 року “Борісич” розповідав, як його підрозділ брав участь у бою на 43-му блокпосту під селом Степанівка біля Сніжного 6 серпня 2014 року.
Того дня загін бойовиків під командуванням Цемаха відкрив вогонь по колоні 30-ї механізованої бригади ЗСУ з 23-мм установки ЗУ-23. У бою (чи після наступного розстрілу) загинули четверо українських бійців із Житомирської області.

Українські правоохоронці обвинувачували раніше несудимого Цемаха за ч. 1 ст. 258-3 КК України (створення або участь у діяльності терористичної організації). Йому загрожує до 15 років ув’язнення.

“ДНР” включила в список на обмін свого колишнього “командира ППО”.

За даними журналістів, Росія затягувала обмін полоненими і провокувала інформаційну хвилю, щоб підштовхнути владу України до вигідної для себе формули обміну.

Голова Міжнародної слідчої групи і головний прокурор Нідерландів Фред Вестербеке закликав українську владу не допустити передачі бойовика “ДНР” Володимира Цемаха Росії у рамках взаємного звільнення двома країнами утримуваних осіб. Адже цього громадянина України в голландській прокуратурі вважають підозрюваним у справі про знищення “Боїнга” рейсу MH17, він може володіти важливою інформацією та надати свідчення проти Росії.

Цемаха перекваліфікували зі свідка на підозрюваного.

5 вересня на Майдані кілька сотень активістів протестували, вимагаючи не видавати Росії Цемаха.

Тоді ж стало відомо, що під час операції із захоплення Цемаха загинув розвідник ЗСУ Олександр Колодяжний.

Однак Апеляційний суд міста Києва 5 вересня звільнив Цемаха з-під арешту.

7 вересня його відпустили разом з іншими особами в рамках обміну полоненими “35 на 35” між Україною й Росією. Цемах полетів до Москви.

При цьому президент Володимир Зеленський і глава СБУ Іван Баканов заявили, що Цемаха було допитано, і якби його не відпустили до РФ, обмін зірвався б.

Надалі Цемах повернувся додому на Донеччину (в ОРДО).

Читайте також:
Прокуратура Нідерландів звинувачує РФ у відмові видати Цемаха

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна