Не злий справи Майдану: активісти вийшли на підтримку голодуючої адвокатки Закревської. ФОТО

 

У Києві провели акцію на підтримку адвокатки Євгенії Закревської, яка вимагає ухвалити поправку до закону про ДБР, аби слідчі прокуратури у справі Майдану перейшли до Державного бюро розслідувань на спрощених умовах.

Акцію влаштували під Верховною Радою ввечері у вівторок, 26 листопада.

“Учасники акції вважають, що на шосту річницю початку Революції Гідності неприпустимо, щоб головна захисниця псувала собі здоров’я і з останніх сил намагалася привернути увагу суспільства до таких важливих речей”, – зауважила організаторка виступу Христина Вовчук.

На акцію прийшло близько 50 людей – громадські активісти, майданівці, правозахисники, знайомі Євгенії.

Вони виклали зі свічок напис “Не злий Майдан”. А розставлені пляшки з водою символізували “все, що їла Євгенія” протягом останніх шести днів голодування.

Частина маніфестантів тримали плакати з написом: “Женя Закревська голодує з 21.11.2019”.

Одним із головних меседжів було те, що ця ситуація – не лише про розслідування злочинів проти Майдану, а взагалі про можливість України бути правовою державою.

“Жодна людина зараз не має захисту. При наявності вказівки — вони звинуватять будь-кого, причетних чи непричетних. Справи Майдану — це не про помсту, це про те, чи має ця держава правове майбутнє”, – наголосив адвокат Автомайдану, член Громадської ради доброчесності Роман Маселко.

До акції долучилася і сама Євгенія Закревська. Вона подякувала небайдужим і повідомила, що разом з нею голодують ще вісім людей. Про колегу Марину Ілліченко Закревська зокрема зазначила, що та занадто худа для такого виду протесту.

Також Євгенія розповіла про результати зустрічі з главою уряду.

“Я сьогодні мала зустріч з прем’єр-міністром Олексієм Гончаруком, а також із сім’ями загиблих та пораненими на Майдані. Гончарук пообіцяв, що 3 грудня питання має бути розглянуто Верховною Радою, і при Державному бюро розслідувань має бути створена комісія, яка розслідуватиме справи Майдану. Але запрацює вона, якщо все вдасться, не раніше січня наступного року”, – розповіла Закревська.

Євгенія наголосила, що голодує вона для привернення уваги та контролю над діями влади і робитиме це до моменту, коли продовження відновлення розслідування стане невідворотнім фактом.

Адвокатка додала, що, за словами Гончарука, він виступає за створення управління у справах Майдану в складі ДБР і за те, щоб була збільшена чисельність його працівників. Зараз у відділі 25 штатних одиниць.

Учасники акції закликали продовжувати флешмоб у фейсбуці для привернення уваги до голодування Закревської, більш уважно ставитися до розслідування справ Майдану та на своєму рівні допомогти.

Як повідомляла “Новинарня“, 21 листопада адвокатка потерпілих майданівців Євгенія Закревська оголосила голодування.
Вона протестує проти неприйняття Верховною Радою проєкту закону, аби слідчі прокурори перейшли до ДБР без конкурсу.

Нещодавно  Закревська відмовилася від пропозиції генерального прокурора Руслана Рябошапки очолити в ГПУ новостворений департамент, який здійснює процесуальне керівництво у провадженнях щодо подій на Майдані 2013-2014 років після відходу Сергія Горбатюка.

Як відомо, із 20 листопада 2019 року Генпрокуратура втратила повноваження вести слідство, усі незавершені справи будуть передані в НАБУ й ДБР.

Сергій Горбатюк втратив посаду начальника управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури 23 жовтня через небажання проходити прокурорську переатестацію.

Правозахисниця Євгенія Закревська з 2014 року є одним з основних адвокатів родин Небесної сотні та інших потерпілих майданівців.

автор: Ганна Велігдан

Читайте також:
Голодування Закревської: адвокатка втратила 4 кг, до неї приєдналися семеро людей

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна