У Києві під посольством Китаю відбулася акція солідарності “Free HongKong”

 

У Києві біля посольства Китаю відбулася акція “Звільни Гонконг: Акція солідарності”.

Як повідомляє “Новинарня“, до акції увечері в понеділок, 21 листопада, долучились близько сотні людей, передає “Укрінформ”.

Учасники заходу скандують “Free HongKong” та тримають плакати із закликом “Ukraine supports HongKong”.

Зазначається, що на акції виступив митець, відомий під псевдонімом “Піаніст Майдану”.

Фото: Укрінформ

Як відомо, вже понад 5 місяців Гонконг продовжує вести боротьбу за власну свободу від комуністичної диктатури. За цей час мільйони гонконгців, – школярів, студентів і дорослих, – вийшло на протест проти дій китайського та місцевого урядів.

Читайте також:
У Гонконгу поліція штурмує університет

Наразі протиправно заарештовано близько 5000 активістів, важко поранено понад 3000 осіб, у тому числі – журналістів, дітей, іноземців, літніх людей та осіб з інвалідністю. У ході протестів за тих чи інших обставин загинуло понад 15 людей.

Фото: Укрінформ

“Спочатку в них була лиш вимога – повністю відкласти законопроєкт про екстрадицію громадян Гонконгу до материка за рішенням комуністичного уряду, однак мирний супротив рішенню Пекіна був зустрітий небаченою жорстокістю поліції. І за останні дні уряди КНР і Гонконгу перейшли червону лінію. Поліцію підтримують пропекінські партії та тітушки, які активно нападають на цивільне населення. Щодня силовики застосовують газові, світлові та звукові заряди, стріляють гумовими кулями, та все частіше – з вогнепальної зброї. В хід йде токсичний газ та різні хімікати (діоксин та ціанід), що уражують очі, шкіру та органи дихання”, – кажуть організатори акції та кажуть, що протести у Гонконзі напряму пов’язані з Революцією Гідності в Україні.

“Гонконгці виносять українські прапори як символ свободи, малюють графіті з українською символікою та навіть назвали свій перший національний гімн «Слава Гонконгу», що бере початок від сентенції «Слава Україні». А документальний фільм “Зима у вогні” про події на Майдані став символом гонконгських протестів, надихаючи активістів вести власну боротьбу за свободу”, – акцентують організатори нинішнього заходу під посольством Китаю.

Раніше громадська ініціатива “Євромайдан SOS” закликала українців приєднатися до флешмобу #StandWithHongKong на підтримку протестувальників у Гонконгу.

Учасники флешмобу можуть написати на аркуші паперу хештег #StandWithHongKong та виставити це фото у соцмережах.

Як інформувала “Новинарня“, масові акції протесту у Гонконзі тривають з червня. На початку вересня голова місцевої адміністрації Керрі Лам погодилася виконати одну з вимог демонстрантів та відкликала законопроєкт про екстрадицію, що дозволяє видавати правопорушників материковому Китаю. Однак багато прибічників опозиції заявили про намір продовжувати боротьбу за свободу від комуністичної диктатури Китаю.

Протести періодично супроводжуються блокуванням вулиць і сутичками.

На початку листопада поліція використала проти демонстрантів бойову зброю. 

18 листопада поліція Гонконгу штурмувала місцевий університет після майже двох днів протистояння з протестувальниками, проти яких застосовувала сльозогінний газ та водяні гармати. До цього сутички між активістами і силами поліції не вщухали тиждень.

Читайте також:
У Гонконгу перемогли мітингарі – влада відкликає законопроєкт про екстрадицію в Китай

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна