Третій загиблий комбриг. У Сумах попрощалися з командиром 128 огшбр Коростельовим. ФОТО

 

У Сумах попрощалися з командиром 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади ЗСУ полковником Євгеном Коростельовим. 

Як повідомляє “Новинарня“, церемонія прощання почалася із заупокійної літії у Свято-Воскресенському соборі ПЦУ в середу, 20 листопада.

Потім траурна церемонія пройшла вулицею Соборною, після чого прощання продовжилося в будівлі колишнього артучилища – нині кадетського корпусу, в якому загиблий здобув професію військового.

Прощання з Коростельовим 2 Прощання з Коростельовим 3 Прощання з Коростельовим 4 Прощання з Коростельовим 5 Прощання з Коростельовим
<
>

“Він пройшов всі гарячі точки, які були, починаючи з першого застосування артилерії – це було в Рубіжному, Жданівка, Нижня Кринка, Дебальцево, Авдіївка, де отримав він контузію. Завжди попереду, завжди командиром”, – пригадує комбрига командир бригадної артилерійської групи 25-ї бригади Сергій Сорока у коментарі журналістам ТСН.

Побратими кажуть, що Євген понад усе цінував людей і людське життя, а яерез лідерські якості та  авторитет серед військовослужбовців наприкінці вересня його підвищили до командира 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади.

“В самій бригаді він побув практично тільки три тижні. Він був призначений у 128-му бригаду, приїхав, оглядав ці позиції і там сталася ця трагедія. Позиції насправді досить небезпечні, тому що це лінія фронту і там є місця, куди могла зайти ДРГ, або це стара міна – ми цього не знаємо, що це була за міна”, – каже пресофіцер оперативного командування “Північ” Олена Мокренчук.

Труну з тілом покійного на гарматному лафеті доставили на Алею Слави центрального кладовища Сум, де відбулася церемонія похорону з усіма військовими почестями.

За даними “Новинарні“, Коростельов – третій командир бригади, який загинув під час війни з Росією, починаючи з 2014 року.

Командир Криворізької окремої бригади охорони громадського порядку Олександр Радієвський загинув 23 липня 2014 року під час бою за звільнення Лисичанська, коли разом з бійцями потрапив у засідку на мосту.

Командир 51-ї окремої механізованої бригади Павло Півоваренко загинув 29 серпня 2014 року під час виходу з Іловайського котла так званим “зеленим коридором”.

Представники “Книги пам’яті” пояснюють “Новинарні“: якщо брати до уваги точне формулювання “командир бригади”, Коростельов є третім полеглим після Півоваренка та Радієвського з НГУ.

“Але ж є ще співмірні, так би мовити, посади. Загинули, наприклад, Зінченко та Олефіренко – начальники 73-го морського центру спецпризначення. Генерал Ігор Момот був ще вищий за посадою. Генерал Кульчицький…”, – акцентують у “Книзі пам’яті”.

У 41-річного полковника залишилася дружина, донька і син.

Євген Коростельов навчався в артилерійському училищі в Сумах.

У 2015 році за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі Євген Коростельов був нагороджений Орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

Командиром 128-ої окремої гірсько-штурмової бригади офіцер ЗСУ став у вересні цього року, до того служив в 25-й десантній бригаді, де був начальником артилерії та заступником командира.

Як писала “Новинарня“, 12 листопада під Новотроїцьким дістали мінно-вибухові травми офіцери 128 огшбр ЗСУ, серед них – і комбриг Євген Коростельов.

Бійці виконували бойове завдання в глибині ротних та опорних пунктів і підірвалися на невідомому вибуховому пристрої.

Коростельов отримав множинні вогнепальні осколкові поранення кінцівок.

Ще два офіцери, яких також доставили до харківського шпиталю, перебувають у стані медикаментозного сну, їхній стан – вкрай важкий, хоча їх вже вивели з травматичного шоку.

Ще один військовослужбовець – у стані середньої тяжкості.

Їх екстренно доправили до Волноваської лікарні, звідти  – до військового шпиталю в Харкові.
Станом на 13 листопада стан Коростельова був важким. Медики акцентували, що врятували обидві його кінцівки.

Коростельов очолив 128 огшбр у вересні 2019 року, після того із підрозділом попрощався Герой України Сергій Собко.

20 листопада 2019 року Євгена Коростельова було нагороджено посмертно орденом Богдана Хмельницького ІІ ступеня.

Читайте також:
На Донбасі поранено шість військовослужбовців, – штаб

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна