Справу Гримчака будуть розслідувати до середини лютого 2020 року

 

Вищий антикорупційний суд за клопотанням детектива НАБУ продовжив строк досудового розслідування у справі міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрія Гримчака до 14 лютого 2020 року.

Як повідомляє “Новинарня“, про це пише “Судовий репортер” із посиланням на ухвалу від 6 листопада.

Зазначається, що справою займалося Державне бюро розслідувань.

21 жовтня 2019 року прокурор Генеральної прокуратури Драгунов виніс постанову про зміну підслідності і визначив справу за Національним антикорупційним бюро.

Детектив повідомив, що наразі слідство не може бути завершено. Зокрема, не встановлена можлива причетність до злочину інших ймовірних співучасників. У справі не проведена почеркознавча експертиза, тому що підозрювані відмовилися від надання експериментальних зразків почерку. Тому слідчі змушені самостійно шукати вільні зразки почерку.

Крім того, мають провести експертизу відеозвукозапису, допитати керівників та засновників ТОВ “Фірма “КАТРАН-К”, встановити та допитати інших можливих свідків у кримінальному провадженні, отримати інформацію за телефонними номерами підозрюваних, розсекретити ухвали суду на НСРД, додатково допитати підозрюваних.

Представник НАБУ повідомив, що потрібен час до середини лютого 2020 року.

Читайте також:
Суд виправив помилку в ухвалі про арешт Гримчака, знову помилившись

Як писала “Новинарня“, 14 серпня СБУ й НАБУ заявили, що викрили та затримали заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрія Гримчака, а також його “помічника” й брата дружини Ігоря Овдієнка при отриманні хабаря в розмірі 480 тисяч доларів.

Затриманим приписують здійснення впливу на прийняття рішень особами, уповноваженими на виконання функцій держави. За даними правоохоронців, за це від Гримчак з помічником вимагали від підприємця неправомірну вигоду в загальному розмірі 1,1 млн доларів США.

Прокуратура висунула Гримчаку звинувачення у заволодінні великої суми коштів шахрайським шляхом. Підозру вручили 15 серпня у приміщенні ізолятора тимчасового тримання ГУ МВС України, де перебував затриманий.

Як уточнив прокурор відділу Генпрокуратури Володимир Приходько, йдеться про два випадки.
“Перший пов’язаний зі сприянням ТОВ “Катран К” в будівництві багатоповерхового комплексу нежитлових приміщень на місці ринку “Рибалка” в Києві в зоні охороні культурної спадщини. Товариству потрібен був дозвіл ЮНЕСКО, сприяння Мінкульту і т. ін. За сприяння у вирішенні цього питання забудовник мав заплатити понад 1 млн доларів”, – уточнив прокурор.
За його словами, Гримчак доручив отримати ці кошти брату своєї дружини. Саме в нього вдома вилучили 480 тис. доларів.

Другий випадок – отримання Гримчаком і Овдієнком 80 тис. доларів за вплив на Верховний Суд у цивільній справі.

Генеральна  прокуратура спрямувала до Деснянського райсуду Чернігова клопотання про обрання Гримчаку та Овдієнку запобіжних заходів у вигляді арешту з можливістю внесення застави – обом у розмірі 12 млн грн.

16 серпня суд обрав Гримчаку запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на 60 діб із заставою в розмірі 6 млн гривень.

Читайте також:
Суд виправив помилку в ухвалі про арешт Гримчака, знову помилившись

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна