Суд виправив помилку в ухвалі про арешт Гримчака, знову помилившись

 

Суд постановив виправити помилки в ухвалі про арешт заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрія Гримчака.

Таке рішення ухвалила суддя Наталія Лямзіна 17 серпня на судовому засіданні, яке транслювало у фейсбуці “Громадське”.

“Суд ухвалив виправити в ухвалі Деснянського районного суду міста Чернігова від 16 серпня в частині: вказати вірне по батькові підозрюваного — Миколайович, замість невірно вказаного в ухвалі Михайловича… вважати вірним прізвище та ініціали захисника Мятіш замість невірно вказаних”, – заявила суддя.

Водночас адвокат Гримчака Тетяна Матяш заявила, що в новій постанові суду знову допущено помилку, адже її прізвище Матяш, а не Мятіш, як сказала суддя.

“По-перше, мабуть, треба подавати знову клопотання про виправлення помилки вже в ухвалі про розгляд клопотання про виправлення помилки. Моє прізвище Матяш, а не Мятіш. Крім того, суддя не вказала порядок набрання чинності цієї ухвали. Це є підставою для подання скарги на суддю у відповідні органи”, – зазначила адвокатка, додавши, що суддя “навмисно пішла на порушення”, щоб направити Гримчака в СІЗО”.

Захисниця обвинуваченого наголосила, що подаватиме апеляційні скарги на всі рішення судді, а також скаргу до Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Державного бюро розслідувань.

Раніше Матяш повідомила, що в першій ухвалі суду – про обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою на 60 діб із заставою в розмірі 6 млн гривень – переплутано по батькові Гримчака (Михайлович замість Миколайовича), а його адвокатом названий Мельник Д.М., а не Матяш.

У зв’язку з цим захисниця Гримака вимагала, щоб його випустили з-під варти, “бо в ухвалі йдеться про іншу людину”.

Як повідомляла “Новинарня“, Генеральна  прокуратура спрямувала до Деснянського райсуду Чернігова клопотання про обрання заступнику міністра у справах тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Юрію Гримчаку та його спільнику, брату дружини Ігорю Овдієнку, запобіжних заходів у вигляді арешту з можливістю внесення застави – обом у розмірі 12 млн грн.

​Увечері 14 серпня СБУ й НАБУ заявили, що викрили та затримали заступника міністра з питань ТОТ і ВПО Юрія Гримчака, а також його помічника Ігоря Овдієнка, на гарячому – при отриманні хабаря розміром 480 тисяч доларів.
Їм приписують здійснення впливу на прийняття рішень особами, уповноваженими на виконання функцій держави. За даними правоохоронців, за це від Гримчак з помічником вимагали від підприємця неправомірну вигоду в загальному розмірі 1,1 млн доларів США.

Прокуратура висунула Гримчаку звинувачення у заволодінні великої суми коштів шахрайським шляхом. Підозру вручили 15 серпня у приміщенні ізолятора тимчасового тримання ГУ МВС України, де перебував затриманий.

Як уточнив прокурор відділу Генпрокуратури Володимир Приходько, йдеться про два випадки.
“Перший пов’язаний зі сприянням ТОВ “Катран К” в будівництві багатоповерхового комплексу нежитлових приміщень на місці ринку “Рибалка” в Києві в зоні охороні культурної спадщини. Товариству потрібен був дозвіл ЮНЕСКО, сприяння Мінкульту і т. ін. За сприяння у вирішенні цього питання забудовник мав заплатити понад 1 млн доларів”, – уточнив прокурор.
За його словами, Гримчак доручив отримати ці кошти брату своєї дружини. Саме в нього вдома вилучили 480 тис. доларів.

Другий випадок – отримання Гримчаком і Овдієнком 80 тис. доларів за вплив на Верховний Суд у цивільній справі.

53-річний Юрій Гримчак — давній соратник Юрія Луценка (з часів Соціалістичної партії України), колишній помічник його як народного депутата, заступник по партії “Народна самооборона”.
Гримчак був народним депутатом 6-го скликання від “Нашої України – Народної самооборони”.
Заступник міністра ТОТ і ВПО з березня 2017 року.

Читайте також:
Гримчака затримали за хабарі для рішень судів і Мінкульту, – Луценко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна