Молдова оголосила олігарха-втікача Плахотнюка у міжнародний розшук

 

Антикорупційна прокуратура Молдови оголосила в міжнародний розшук колишнього лідера “Демократичної партії” Молдови Володимира Плахотнюка, який зараз перебуває за кордоном.

Про це у вівторок, 29 жовтня, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Антикорупційну прокуратуру.

Плахотнюк не з’явився на допит в прокуратуру, тому його оголосили в розшук і заочно заарештували. Олігарх проходить у двох кримінальних справ за фактом відмивання грошей в особливо великих розмірах.

За даними слідства, в 2013-2015 роках Плахотнюк створив злочинну схему для відмивання грошей. Він відкрив компанії через підставних осіб, через які відмив близько $18 млн і 3,5 млн євро.

Нагадаємо, під час політичної кризи в Молдові Конституційний суд країни 7-9 червня ухвалив низку рішень на користь політичної сили олігарха Плахотнюка, що призвело до фактичного двовладдя.
Зокрема, суд визнав неконституційним обрання керівництва молдовського парламенту і голосування коаліції за новий уряд.
Також він тимчасово відсторонив президента Ігоря Додона, щоб в.о. прем’єр-міністра (за версією Демпартії Плахотнюка) Павел Філіп міг призначити дострокові вибори.
Венеціанська комісія визнала розпуск парламенту Молдови безпідставним, а дії КС – упередженими. Євросоюз і США стали на бік нового уряду. Влад Плахотнюк та його соратники втекли за кордон.
Під тиском громадськості та політиків конституційний суд вирішив скасувати свої суперечливі рішення. Прем’єр-міністр Майя Санду закликала всіх суддів КС подати у відставку.

Читайте також:
Ексміністра оборони Молдови звинуватили у продажу військового майна через інтернет

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна