“Служив і воював, на відміну від”: ветеран АТО із Золотого відповів Зеленському на пораду “йти в армію захищати Вітчизну”

 

23-річний учасник акції “Ні капітуляції” в Золотому Борис Ганза, якому президент Володимир Зеленський порадив “іти в армію і захищати Батьківщину”, насправді пішов на фронт добровольцем у 2014-му і служив у ЗСУ три роки. Після розмови із Зеленським він згадав про інших чоловіків, які ухилися від призову, коли почалася війна (серед них був і Зеленський).

Як передає “Новинарня“, про це Борис Ганза розповів у коментарі редактору сайту “Цензор” Юрію Бутусову.

Журналіст нагадав, що в суботу, 26 жовтня, Володимир Зеленський спілкувався з добровольцями – учасниками акції проти відведення військ на їхньому “останньому блокпосту” в селищі Золоте-4 на Луганщині. Президент намагався переконати Бориса Ганзу, але марно. В кінці бесіди президент запропонував Ганзі: “Коли ти хочеш захищати Батьківщину – в армію піди і захищай, Борю”.

Після цього Борис Ганза розповів у коментарі для ЗМІ:

– Мені 23 роки, я пішов на війну у 18 років. Спочатку приїхав з друзями в батальйон “Донбас”, але мене там не взяли, занадто молодий, кажуть, таких не мобілізують. Тоді я поїхав у батальйон “Азов”, пройшов курс підготовки дуже короткий, і вперед, на фронт.

Чому? Я з Харкова, у нас там все гостро. Можна було, звичайно, сидіти тихо, у моїх батьків приватне підприємство, магазин.

Якщо ти за Україну в Харкові – це тоді була небезпечна позиція, тут або-або, Росія поруч, багато “вати”, яка чекала Путіна.

Я свій вибір зробив. Я бачив як гинуть люди на фронті, і зрозумів, що не можна в такий час стояти осторонь. Брав участь в боях під Іловайськом, у Мар’їнці, в Широкиному, під Маріуполем.

Президент приїхав до нас, почав говорити: “Давайте розведемо війська, тут все тихо”.

Ну як все тихо? Ночами стріляють. У нас немає камер, але на телефон я записав вчора вночі звуки пострілів з того боку, хотів показати. Але Зеленський сказав, що це неправда, що стрілянини не було.

У словах президента не було конкретики, він не зміг пояснити смисли: навіщо розводити війська? Як це вплине на мирне врегулювання на Донбасі? Чи можна вірити Путіну після п’яти років війни? Які наслідки наших поступок? Просто заклики були: “ідіть звідси – тут будуть війська”.

Я по меру Харкова Кернесу питав: чому сепаратисти на свободі, чому він при владі, чому не в тюрмі? Відповідь була такою ж, як і при минулій владі: мовляв, він же мер, органи працюють, все буде.

Президент запропонував мені послужити в армії – а що він зробив для реформи армії або поліції, щоб закликати туди людей йти служити?

Я пішов на фронт добровольцем у 2014-му і служив до 2017-го. І поради йти в армію президентові варто давати не мені, а тим, хто ухилявся від захисту Батьківщини в це найважчий час. Мені 23, і я звик захищати Україну без наказів і без повісток з військкомату.

Золоте – наша земля, ми її повинні зберегти для майбутнього України. Ми залишимося тут.

Читайте також:
Зеленський чотири рази ухилявся від мобілізації, – Міноборони

Як інформувала “Новинарня“, раніше 26 жовтня президент Володимир Зеленський на “блокпосту” протестувальників у Золотому-4 (живуть там у приватному домоволодінні) неетично повівся в розмові з ветеранами, які протистоять імовірному відведенню українських військ на цій ділянці та мають із собою зареєстровану зброю.

“Я прийшов тобі сказав, ви зброю відведіть. Ти мені переводиш стрілки. Ти мені взагалі не можеш ніякі ультиматуми озвучувати!”, – сказав він ветерану полку “Азов” Денису Янтарю, який коректно запропонував обговорити вимоги акції “Ні капітуляції!”
Іншому учаснику бойових дій, який протестує проти розведення (Борису Ганзі), Зеленський порадив іти в армію й захищати Батьківщину.

Ветерани назвали поведінку Зеленського на блокпосту “хамською”.




Після цього штаб ОС заявив, що “надає належну правову оцінку” ветеранам у Золотому, які говорили із Зеленським зі зброєю.

Пресслужба ОП, коментуючи перемовини в Золотому, повідомила про позицію Зеленського: “Деякі розмови виявилися емоційними, але треба шукати порозуміння”.

Читайте також:
“Я ж не лох якийсь”: Зеленський нахамив ветеранам, які протистоять розведенню військ. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна