“Слуги народу” беруться розслідувати вибухи на складах боєприпасів: ініціюють ТСК

 

У Верховній Раді хочуть створити тимчасову слідчу комісію Верховної Ради з питань розслідування пожеж і вибухів на складах боєприпасів.

Як повідомляє “Новинарня“, це свідчить відповідний проєкт постанови на сайті Ради.

№2312 “Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування пожежі (вибухів) на складах боєприпасів в м. Ічня (Чернігівська обл.), м. Калинівка (Вінницька обл.), м. Балаклія, (Харківська обл.), м. Сватове, (Луганська обл.), м. Кривий Ріг (Дніпропетровська обл.) у період з 2014 по 2018 роки”.

Автор проєкту постанови – глава фракції “Слуга народу” Давид Арахамія.

Останній етап проходження документу – передано на розгляд керівництву.

Наразі текст проєкту постанови відсутній на сайті Ради.

Як інформувала Новинарня“, в ніч на 9 жовтня 2018 року в Ічнянському районі Чернігівської області, на 6-му арсеналі ЗС України біля селища Дружба, почали рватися снаряди, спалахнула пожежа з детонацією й розльотом боєприпасів. За твердженням представників Генштабу, причиною НП стали чотири вибухи в різних місцях – імовірно, диверсія.
У 16-кіломтеровій зоні евакуйовано понад 12 тисяч людей із міста Ічня та навколишніх сіл.

У ніч на 23 березня 2017 року на 65-му ракетно-артилерійському арсеналі в Балаклії (Харківська область) сталася пожежа, яка охопила кілька майданчиків зберігання танкових та артилерійських снарядів калібру 125 і 152 мм. Снаряди й ракети почали масово детонувати.

Навколо зони пожежі було організовано 7-кілометровий кордон, зону в радіусі 50 км оголошено надзвичайною зоною. Почалася евакуація людей із прилеглих до військових складів населених пунктів, зокрема із самої Балаклії було евакуйовано понад 16 тисяч осіб.

Унаслідок вибухів одна людина загинула, ще четверо отримали поранення.

29 жовтня 2015 року в Сватовому на півночі Луганської області загорілися військові склади, на яких зберігалося майже 3,5 тисячі тонн боєприпасів.

Від пожежі здетонували снаряди, міни та реактивні набої до системи “Град”, які пошкодили у Сватовому майже тисячу квартир та 1,5 тисячі приватних будинків.

26 вересня 2017 року о 21:45 на складах боєприпасів під Калинівкою, неподалік від Вінниці, стався потужний вибух, який спричинив пожежу й масову детонацію на 48-му армійському арсеналі.
Унаслідок розльоту снарядів та уламків навколо було зруйновано 13, пошкоджено 1437 будинків, три заклади охорони здоров’я, вісім закладів освіти, вісім адмінбудівель.
Під час засідання військового кабінету міністр оборони Степан Полторак заявляв, що на Калинівському арсеналі зберігалося 83 тисяч тонн боєприпасів (зокрема ракети до РСЗВ “Град”, “Смерч”, “Ураган”, гаубичні й танкові снаряди, мінометні міни калібру 82 і 120 мм тощо), з них 68 тисяч тонн – готові до застосування, решта – компоненти та брухт.
За даними деяких ЗМІ, пожежею було знищено приблизно 32 тисячі тонн снарядів вартістю до 800 млн. доларів.
Причиною підриву називали диверсію. Слідство досі триває.

Читайте також:
Ічня – вже дев’ята.
Історія пожеж на арсеналах України за останні 15 років

“Почистили 735 га”. Генштаб прозвітував
про ліквідацію наслідків вибухів на складах боєприпасів

Читайте лонгрід “Новинарні“:
Люди й арсенал Калинівки: рік після катаклізму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна