Конгресмени США вимагають від Держдепу внести “Азов” до переліку терористичних організацій

 

40 конгресменів-демократів із Палати представників США підписали звернення до Держсекретаря США Майка Помпео, у якому вимагають внести український полк “Азов” та дві праворадикальні організації в Європі до списку іноземних терористичних організацій.

Про це йдеться в листі, опублікованому на сайті конгресмена від штату Нью-Йорк Макса Роуза, який є ініціатором звернення, передає “Голос Америки”.

До списку іноземних терористичних організацій, куди демократи закликають включити “Азов”, входять “Ісламська держава”, “Аль-Каїда”, ХАМАС, “Хізболла”, “Боко Харам” та інші. З-поміж європейських організацій у списку є ІРА (Ірландська республіканська армія) та ЕТА (терористична організація, що виступає за незалежність Країни Басків).

“Насильницькі групи білих націоналістів відповідають всім критеріям Держдепу для внесення у список іноземних терористичних організацій, але з якоїсь причини в Держдепі відмовляються визначати такі групи терористами (якими вони є), перешкоджаючи можливості правоохоронних органів захищати нас”, — написав Роуз на сторінці у Twitter.

Конгресмени, що підписали звернення, наполягають, що “Азов” є відомою ультранаціоналістичною мілітарною організацією в Україні, яка відкрито запрошує неонацистів у свої лави”.

“У відносно короткій історії цієї групи ООН зафіксувала порушення прав людини та випадки тортур. Попри ці факти, згідно з даними ФБР, “Азов” рекрутує, радикалізує і тренує американських громадян протягом років”, — зазначають у зверненні конгресмени.

“Сьогодні, якщо громадянин США присягає на вірність “Ісламській державі” й поширює їхні повідомлення терору, в уряду є декілька інструментів, як протистояти загрозі. Однак якщо той самий американський громадянин присягає на вірність насильницькій білій екстремістській групі закордоном і розповсюджує їх терористичну риторику, федеральний уряд не має доступу до тих же інструментів”, — йдеться в листі.

Також конгресмени заявляють про зв’язок між “Азовом” і терористом, який влаштував стрілянину у мечетях міста Крайстчерч у Новій Зеландії у березні 2019 року.

“У своєму маніфесті стрілець згадував, що тренувався разом з “Батальйоном Азов” в Україні та постійно носив символ, пов’язаний із ними. Обидва стрільці в містах Повей, Каліфорнія та Ель-Пасо, Техас, казали, що на них прямо вплинув теракт у Крайстчерчі. Зв’язок між “Азовом” і терактами в США очевидний”, — стверджують американські законодавці.

Крім “Азова”, у список терористів конгресмени просять внести праворадикальні організації Nordic Resistance Movement (Нордичний Рух Спротиву) зі Швеції та National Action (Національна Дія) з Великої Британії.

До цього списку можуть вносити іноземні організації, які залучені або мають наміри долучитись до тероризму, і становлять загрозу для громадян США, або для національної безпеки, міжнародних відносин чи економічних інтересів цієї країни.

Читайте також:
“Азов” знищив російський підрозділ під Горлівкою, є полонений. ДОПОВНЕНО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна