Новий рівень довіри: США дозволять Україні розміщати “Джавеліни” на Сході

 

Україна вийшла на той рівень довіри зі Сполученими Штатами, коли для Києва знято бар’єри для закупівлі озброєння у США, і отримана летальна зброя, як ПТРК Javelin, за домовленістю може розміщуватися будь-де, а не лише на Західній Україні.

Про це заявив в інтерв’ю виданню LB.ua колишній посол України у США Валерій Чалий, передає “Новинарня“.

“На наступний рік Конгресом затверджений план на найбільший за всі роки бюджет допомоги Україні. Він складає більше 700 млн доларів. Процедура така: зараз 250 млн доларів іде по лінії Пентагону. Це – пряма допомога Україні, і вона не включає закупівлю”, – сказав Чалий.

“Ви пам’ятаєте, що перша партія ПТРК Javelin надійшла нам як допомога. Вона оформлялася через фінансові механізми, однак це все ж таки була пряма допомога. Вона не потребувала повернення коштів.
Нинішня партія – це закупівля. Це іноземні військові продажі. Чому це важливо? Тому що вперше ми вийшли на рівень продажу між урядами”, – зазначив дипломат.

Водночас він наголосив: “Це не комерційний продаж, комерційно ми вже отримували снайперські системи на 41 млн”.

“Ми зараз вийшли на той рівень довіри, коли для нас знімаються бар’єри для закупівлі озброєння в США. Я вважаю це нашим величезним досягненням. Для цього треба було встановити довіру, реформувати систему, довести, що нові системи не будуть корумповано віддані росіянам, або захоплені ними”, – відзначив колишній посол.

На запитання про те, чи раніше через недовіру протитанкові ракетні комплекси Javelin довгий час розміщувалися на Західній Україні, Валерій Чалий відповів: “Не буду казати, де вони були, однак тепер ці нові ПТРК, коли вони будуть закуплені, ми зможемо використовувати на свій власний розсуд. І розташовувати їх там, де хочемо.

Зокрема, й на Сході України”.

“Я погоджуюся із заявами американської сторони про те, що це не змінить військовий баланс, однак збереже життя наших воїнів. Коли ми отримали перші Javelin, то кількість атак [російських окупаційних військ] на ключових напрямах зменшилася. Бойовики боялися сідати в танки, тому що знали: ПТРК накриють зверху, – пояснив Чалий.

Він підкреслив, що Україна стоїть на одному з чільних місць у світі за отриманням допомоги США.

“Зараз Україна отримує одну з найбільших допомог у світі з боку Сполучених Штатів. Це, звичайно, не такі обсяги, які має Ізраїль чи інші союзники США, Єгипет зокрема. Тим не менш, ми займаємо одне з перших місць на цьому напряму. І це оборонне обладнання, тренінгові програми. Ми доклали величезних зусиль, щоби встановити цю довіру. В Пентагоні знають, що посольство України могло завжди зберігати занадто чутливу інформацію задля досягнення конкретних результатів”, – сказав Чалий.

“Ми зробили величезний крок уперед. Відповідні умови закупівлі вже затвердив Пентагон, Держдепартамент, тепер це розгляне Конгрес. І я сподіваюсь на позитивний результат, що ми отримаємо цю партію, після чого перед нами відкриються можливості зовсім іншого рівня”, – додав дипломат.

Як інформувала “Новинарня“, 23 грудня 2017 року представниця Держдепартаменту США Гедер Науерт заявила, що Сполучені Штати нададуть Україні летальне оборонне озброєння для того, щоб допомогти їй захистити свій суверенітет і територіальну цілісність, стримати подальшу агресію РФ. Вона наголосила, що допомога Україні має винятково оборонний характер.

Того ж дня телеканал ABC з посиланням на джерела в Держдепі повідомив, що йдеться, в тому числі, про 210 протитанкових ракет Javelin і 35 пускових установок, загальна сума поставок оцінюється в 47 мільйонів доларів.

Це була перша поставка “Джавелінів” зі США. Ця партія прийшла в Україну у квітні 2018 року.

Читайте також:
США не дозволять Україні відправляти надані “Джавеліни” в зону АТО,
щоб не дісталися бойовикам, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна