Експосол у США Чалий пішов з МЗС, закинувши Зеленському зламані механізми традиційної дипломатії

 

Валерій Чалий, звільнений президентом Зеленським із посади посла в США, пішов не лише з дипломатичної посади, а і з Міністерства закордонних справ взагалі. Він заявив, що не сприймає стратегію команди офісу нового президента, яка полягає фактично у відмові від механізмів традиційної дипломатії.

Про це Чалий заявив в інтерв’ю виданню LB.ua.

“…Зараз я б дуже не хотів бути частиною цього процесу, тому що ситуація дуже складна”, – сказав експосол.

За словами Чалого, про “нову роль” посольства йому в неофіційній обстановці розповів на той час секретар РНБО Олександр Данилюк, коли він приїздив із помічником президента Андрієм Єрмаком у Вашингтон.

“Мені як послу було сказано, що тепер підходи інші й робота вестиметься напряму, без посольства, а завдання самого відомства – обслуговувати, себто займатися фактично логістичними питаннями“, – пояснив Валерій Чалий.

“Про таке новаторство я почув уперше за багато років роботи, як на дипломатичній службі, так і у Вашингтоні. Відповідно, з цього моменту ні я, ні посольство не займалось уже питаннями забезпечення міждержавного діалогу по лінії Україна-США на найвищому рівні”, – зазначив дипломат.

“Ще під час його візиту у Вашингтон я зрозумів, що є новий стиль зв’язків, де немає місця традиційним дипломатичним каналам“, – сказав Чалий, додавши, що образи на Єрмака не тримає.

При цьому, додав Чалий, без інституційної допомоги посла, Андрій Єрмак не зміг би потрапити на зустріч у Раді національної безпеки США в Білому домі.

“У Білому домі, коли йде зустріч у Раді нацбезпеки, особливі умови проходження охорони. Найцікавіше те, що цей процедурний момент зазвичай забезпечує посол. Андрій Єрмак ніколи не потрапив би на цю зустріч, якби я як посол не зробив кроки, які, в принципі, не мав би робити. По-перше, в мене не було офіційної інформації про його приліт. По-друге, я зробив йому пропуск в Білий дім замість себе. По-третє, він же використовував під час поїздки до Вашингтона автомобіль посла”, – розповів Чалий.

“Єдине, чого я дійсно не розумію, чому дипломатія сьогодні недооцінюється офісом президента. Вона ж відкриває ширші можливості”,

– зазначив Валерій Чалий.

Він звернув увагу, що офіс Володимира Зеленського воліє використовувати механізм лобістів для домовленостей у США, але такий механізм при великих затратах дозволяє вийти лише на чиновників середнього рівня.

“Якщо ви пам’ятаєте, перші поїздки (ще до виборів) команді Зеленського організовували лобісти. Можу сказати, що кошти, які були сплачені, абсолютно неспівставні із тим результатом, якого ця команда досягла”, – сказав Чалий.

“…Нова команда президента Зеленського переоцінила свої можливості і водночас недооцінила ті інструменти, які є у традиційної дипломатії. Якщо ви читали листування Волкера з українськими та американськими чиновниками, то бачили, що там відсутня згадка щодо посольства України в США чи окремо українського посла”, – додав уже колишній працівник МЗС.

“Центр ухвалення рішень в питаннях зовнішньої політики перебуває не в МЗС, а в офісі президента”, – констатував він.

Також Валерій Чалий зазначив: оприлюднена стенограма розмови Зеленського із Трампом та листування вже колишнього спецпредставника Держдепу США Курта Волкера з американськими та українськими чиновниками “вберегли нашого президента, Україну від ще більших проблем” (якби ці розмови не були опубліковані).

“Тому що тепер набагато складніше буде робити речі, про які йдеться в розмовах. Зараз до цієї історії прикута величезна увага. Тож, якщо ці всі телефонні розмови, ці роздруківки правдиві, то є можливість уникнути затягування України в американські внутрішньополітичні чвари”, – пояснив Чалий.

Як відомо, Валерій Чалий був Надзвичайним і Повноважним Послом України у США в 2015-2019 роках (до 19 липня), а до того (2014-2015) працював заступником глави адміністрації президента України – зовнішньополітичним радником президента Петра Порошенка.

Читайте також:
Чалий прокоментував своє звільнення з посади посла у США

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна