Яременко: Бойовики, які воювали на боці агресора, можуть залишатися на Донбасі – без зброї

доповнено

Бойовики “ДНР” та “ЛНР”, які воювали на боці Росії, можуть залишити територію окупованого Донбасу разом із виведенням російських військ, а можуть залишитися — без зброї й участі у правоохоронних органах.

Про це заявив народний депутат від фракції “Слуга народу”, голова Комітету ВР у закордонних справах Богдан Яременко в інтерв’ю “РБК-Україна”.

На запитання, що робити з місцевими бойовиками, які воювали на боці агресора, після імплементації “формули Штайнмаєра”, Яременко відповів:

Це проблема Росії і цих людей. Захочуть вийти разом з виведенням російського озброєння, командних структур і т. д. – хай виходять. Вирішать залишитися в ОРДЛО без зброї – нехай залишаються”.

Він також додав, що Мінські домовленості говорять про “народну міліцію” на Донбасі, але це не означає, що “міліцією” мають стати перший і другий армійські корпуси, які перебувають в ОРДЛО.

“У будь-якому випадку, [народна міліція] – це не формування з кулеметами, мінометами, танками і т. д. Мова не йде про те, щоб так звані перший і другий армійські корпуси, які знаходяться в ОРДЛО, перетворилися в «народні міліції»”, – зазначив “слуга народу”.

“Місцеве населення, громадяни України зможуть мати право участі в роботі певних правоохоронних структур. І логічно, що у них буде передбачена для цього зброя. Але там не повинно бути ніяких формувань, які непідконтрольні, непідзвітні і не під командуванням української влади”, – додав Яременко.

Також він заявив, що “особливий статус” ОРДЛО міг би бути реалізований у контексті української децентралізації.

“Навіть наші внутрішні дискусії в партії зводяться до того, що ми готові говорити про “особливий статус” в рамках децентралізації, збільшення повноважень місцевих громад, а не регіонів, областей або взагалі чогось незрозумілого, як ОРДЛО”, – каже Яременко.

Він підкреслив, що закон про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО діє й зараз, до кінця 2019 року, хоча застосування декількох статей відкладене в часі.

“Президент говорить, що ми повинні підійти до мирного процесу більш серйозно і прийняти новий закон, в якому дати відповіді на всі ці питання. Але треба розуміти: коли люди кажуть, що не можна йти ні на які компроміси з ворогом, то я хотів би нагадати, що не наші танки стоять під Тамбовом. А російські танки стоять на Донбасі. І в Криму. У таких умовах Росія вважає, що вона в праві диктувати нам якісь обставини”, – зазначив також Богдан Яременко.

За його припущенням, для проведення виборів в ОРДЛО може бути достатньо і 30 днів припинення вогню.

“Якщо буде йти мова про можливості провести вибори, скажімо, через 90 днів від якоїсь дати, в такому випадку тридцяти днів припинення вогню може бути достатньо. Треба дивитися по ситуації”, – сказав Яременко.

Також він висловив думку, що після таких виборів в “ДНР/ЛНР” можуть бути визначені представники, до яких “терпимо” ставитиметься Київ під час діалогу.

“При всій складності проведення виборів після деокупації, у них є логіка. Навіть якщо ми не визнаємо результати виборів, ми зрозуміємо, наскільки представницькою є місцева влада. Це розкриє певне поле гри для України.

Ми отримаємо хоча б якихось представників, до яких ми зможемо ставитися хоч трошки… терпимо, і з якими ми зможемо дозволити собі якісь форми діалогу.

На відміну від тих московських призначенців, яких нам підсовують сьогодні в якості “лідерів “ДНР/ЛНР”, – заявив Богдан Яременко.

“Може бути, підсумки виборів внаслідок втручання Москви для нас взагалі ніякого значення мати не будуть. А, можливо, ми отримаємо якісь органи місцевої влади, з якими зможемо обговорювати побутові питання, на кшталт ремонту комунікацій і т. д. А на сьогодні будь-який контакт з представниками т. зв. “ДНР/ЛНР” створює для нас величезні політичні труднощі”, – додав він.

Яременко припустив, що партія “Слуга народу” могла б завадити приголомшливій перемозі проросійських сил на виборах в ОРДЛО.

“Коли в червні йшлося про мою участь у виборах на мажоритарному окрузі в Києві проти дуже сильного опонента від націоналістичної сили, мені теж говорили, що майже неможливо перемогти. Я думаю, потенціал Зеленського та його партії не варто недооцінювати. Будемо боротися”, – заявив він.

Читайте також:
“Ніякого контролю над кордоном”: ватажки ОРДЛО відреагували на “формулу Штайнмайєра”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна